Co jste dosud nevěděli o císařovně Sissi

Co jste dosud nevěděli o císařovně Sissi
Císařovna Alžběta, celosvětově známá pod přezdívkou Sissi, zaujala veřejnost především díky veleúspěšné romantické trilogii z padesátých let v hlavní roli s Romy Schneiderovou. Už tenkrát však byla velkou celebritou, módní ikonou a na svou dobu velmi emancipovanou ženou.

Princezna Sissi byla považována za jednu z nejkrásnějších žen té doby. Byla proslulá zejména svým vosím pasem, jehož obvod se pohyboval od 40 do 50 cm. Svou štíhlou figuru podporovala stahováním pomocí těsných korzetů. Byla obdivována také pro své nádherné až na zem dlouhé vlasy. Svou kaštanovou hřívu si velice pěstila, velmi ceněná osobní kadeřnice jí vlasy rozčesávala a zaplétala i několik hodin. Pro svou touhu po dokonalé kráse mnohdy propadala úzkostem. Dodržovala náročné diety, přísný cvičební režim, a dokonce se porovnávala s fotografiemi nejhezčích dívek z celého světa. 

Už od dětství milovala pohyb, pobyt v přírodě a jízdu na koni, v té vynikala zejména. V Anglii se účastnila téměř všech významných lovů divoké zvěře a řadila se mezi nejodvážnější a nejlepší jezdkyně svého věku. Jakmile jí zdravotní problémy znemožnily jízdu, věnovala se šermu a pěší turistice. Denně chodila i osm hodin, své společníky na túry si vybírala podle tělesné kondice.  

Zdroj: Autor: Starikov Pavel / Shutterstock

Své čtyři děti milovala, ale po smrti dvouleté Sofie zahořkla a o zbylé děti ztratila veškerý zájem. Gizelu a Rudolfa vychovávala matka Františka Josefa. Císařovna špatně nesla tvrdou vojenskou výchovu malého Rudolfa, i přestože pro něj nakonec prosadila studium věd, jejich vztah už zůstal navždy poškozen. Teprve ke své nejmladší dceři Marii Valerii si Alžběta našla mateřský vztah a zahrnovala ji veškerou svou péčí a láskou.

Denně chodila i osm hodin, své společníky na túry si vybírala podle tělesné kondice.  

Sissi toužila po svobodném životě, chtěla si plnit své sny, a příliš nedbala na konzervativní zvyky u královského dvora. Navíc její časté zdravotní komplikace ji dovolovaly zcela opustit královskou rodinu a cestovat po přímořských a horských oblastech. Tendence vyhýbat se oficiálním povinnostem se zhoršila po dvojité sebevraždě syna Rudolfa a jeho milenky.  Po zbytek svého života se na veřejnosti ukazovala jen zřídka a jedině v černém. Místo toho se soukromým železničním vozem nebo císařskou jachtou vydávala na dlouhé cesty, během kterých studovala cizí jazyky a psala poezii. Cestovala v utajení, pouze s minimálním doprovodem, a jedna z cest se stala osudnou. Byla zavražděna během návštěvy své přítelkyně u Ženevského jezera. Vrahem byl anarchista, který měl původně namířeno na prince Orleánského, ale ten na místo nedorazil. Malá, ale hluboká ranka ostrým pilníkem přímo do srdce způsobila zranění neslučitelné s životem a císařovna Sissi ve svých 60 letech zemřela.