Kočičí desatero: Jak správně interpretovat chování kočky

Kočičí desatero: Jak správně interpretovat chování kočky
Majitel kočky brzy zjistí, jak komplikované může být pochopení zdánlivě podivného chování nového člena rodiny. Kočka není pes, snažit se jí vnutit některé představy o chování může vyvolat lavinu hněvu a narušit spokojeného soužití. Praktičtější je pochopit, co nám kočka svým chováním naznačuje.

Ve skutečnosti nezáleží na tom, jak podivný je váš chlupatý mazlíček, protože za každým projevem kočky je nějaký oprávněný důvod. Pokud si s kočkou chcete vybudovat lepší vztah, vyplatí se pochopit podle jasných náznaků, v jakém je rozpoložení, kdy je čas her a kdy chce mít svůj klid.

• Pokud si všimnete, že vaše kočka se vám neustále otírá o nohy, o ruce, nebo dokonce o obličej, je to její způsob pozdravu a vyjádření náklonosti. Třením kočka přenáší své feromony na člověka a označuje si ho jako člena své rodiny.

Zdroj: Autor: New Africa / Shutterstock

• Kočka používá oči k tomu, aby projevila svou náklonnost nebo zklamání. Když se na vás podívá, má oči přivřené a pomalu mrká, dává vám vědět, že vás má ráda. Pokud na vás intenzivně hledí, pravděpodobně se snaží získat vaši pozornost. Může se nudit a testuje vás, zda si spolu nechcete hrát. Může být také nespokojená, čekat na jídlo, mít misku bez vody.

• Bez ohledu na to, jak moc kočku milujete, je pravděpodobné, že vás občas bude otravovat a ráda vám narušovat vaše každodenní činnosti. Někdy si prostě v klidu knihu nepřečtete, když se kočka rozhodně, že se vám bude věnovat. Toto rušivé chování naznačuje, že potřebuje pozornost. Někdy stačí jen pár pohlazení a v klidu usne.

• Pokud si všimnete, že vaše kotě (často i dospělá kočka) „hněte“ tlapkami polštář, hledá stejné pohodlí, jaké zažilo se svou matkou. Jde o projev spokojenosti a také způsob, jak se zvíře zbavuje stresu.

• Kočka se občas potřebuje ujistit, že jste to opravdu vy a musí si vás očichat. Často si k této proceduře vybere váš obličej. Dýchání vaší vůně je pro ni velmi uklidňující a pomáhá jí cítit se pohodlně.

• Pokud je v tomto vesmíru jedno stvoření, od kterého byste raději nedostávali dary, je to vaše kočička. Většina majitelů koček, které mají možnost chodit ven, se občas musí vypořádat se skutečností, že obdrží od kočky malou odměnu, darovanou s velkou láskou. Kočka vás mrtvým ptákem nebo myší odměňuje za vaši péči. Vy se s ní dělíte o stravu (ona to tak vidí) a tak vám chce také přilepšit.

• Pokud si všimnete, že vaše kočka leží na zádech a převrací se, pravděpodobně se z nějakého důvodu snaží získat vaši pozornost. Kočky to obvykle dělají, když mají náladu hrát si. Je to známkou toho, že se vás snaží zapojit do jejich hry. Dalším možným vysvětlením je, že si označuje území svou vůní. Ať už je to jakkoli, neuškodí si s ní trochu pohrát, abyste měli jistotu, že je spokojená.

• Už jste někdy viděli svou kočku běhat rychle po místnosti? Kočky, které žijí doma a mají malou příležitost k volnému a svobodnému pohybu, jsou mírně neklidné. Chybí jim lov a toto podivné chování je jejich způsob odpočinku. Náhlý výbuch intenzivní aktivity je někdy jejich jediným způsobem, jak uvolnit energii. Můžete je potěšit hrou u které by uplatnily své lovecké instinkty.

• Pokud se vaše kočka cítí uvolněně, bude ležet na boku, nohy natažené. Kočky se cítí v této poloze velmi zranitelné. Pokud to udělají blízko vás, získali jste si jejich důvěru. Kočky zaujímají tuto pozici pouze tehdy, když si jsou jisté, že kolem nich nehrozí žádné nebezpečí. Vidět je tak často je dobré znamení, protože to ukazuje, že se doma cítí velmi uvolněně a pohodlně.

• Kočky používají ke komunikaci prakticky každou část svého těla a uši nejsou výjimkou. Když kočka začne hýbat ušima do boku a zpět, je to obvykle známkou rozrušení. Naopak, pokud vaše kočka směřuje uši dopředu, je klidná. Uši zatažené dozadu jsou známkou podráždění a obranného postoje.

Zdroj:

  • autorský text