Podzimní vápnění sníží kyselost půdy, zvýší hladinu pH a zajistí zdravější rostliny

Podzimní vápnění sníží kyselost půdy, zvýší hladinu pH a zajistí zdravější rostliny
Zahradničení zahrnuje mnohem víc než jen výsadbu, zalévání a sklizeň. Důležitá je samozřejmě také správná péče o půdu. Jedním ze způsobů, jak ji udržet v dobrém stavu, je ujistit se, že má ideální úroveň pH. Toho lze docílit pomocí zahradního vápna, které je nejlepší aplikovat na podzim.

Zahradní či dolomitické vápno

Existují různé druhy vápna, ale ne všechny jsou vhodné pro účely terénních úprav. Vápno určené k použití na zahradě se označuje jako zahradní, případně dolomitické. Vápno vyrobené z rozemleté horniny, vápence nebo dolomitu, má vysoký obsah vápníku, snižuje kyselost půdy a zvyšuje hladinu pH. Dolomitické se od klasického zahradního liší tím, že kromě vápníku obsahuje i hořčík.

Před použitím otestujte pH půdy

Nejvhodnější hodnota pH pro zahradní půdu je mezi 6 a 7. Většině zeleniny, ovoce a okrasných rostlin se daří v půdě, která má pH mezi 5,5 a 6,5. Vápenitou půdu ocení zejména zelí, růžičková kapusta, brokolice a jiní zástupci čeledi brukvovitých, dále fazole, listová zelenina nebo rajčata.

S pomocí volně prodejného testu si můžete ověřit, jak na tom jste, a pokud bude hodnota pH nižší než 6 (respektive 5,5), měli byste snížit její kyselost přidáním zahradního vápna. Příliš kyselá půda povede k nemocným rostlinám. Může se zdát, že přidání hnojiva pomůže, ale je to nákladné a spíše dočasné řešení, se kterým navíc riskujete znečištění podzemních vod nadměrným množstvím živin. Šetrnějším a účinnějším řešením je aplikace levného zahradního vápna, jež uvolní stávající výživu pro rostliny v půdě.

Muž sype zednickou lžící do půdy vápno.
Muž sype zednickou lžící do půdy vápno. | Zdroj: richsouthwales / Shutterstock

Buďte však opatrní a přidávejte vápno postupně, než abyste ho vysypali najednou. Nechcete to přece přehnat a skončit s půdou, která bude příliš zásaditá. Nejlepší je vápno rovnoměrně rozprostřít po zemi a poté kultivovat do půdy. U menších zahrad vám s rovnoměrnou aplikací pomůže rozmetadlo. Pracujete-li s většími záhony, použijte tvrdé hrábě nebo kultivátor k jemnému uvolnění horních 7 až 10 cm půdy po vápnění.

Množství vápna, které byste měli aplikovat, závisí nejen na přirozeném pH půdy před ošetřením, ale také na jejím typu. Jílovité potřebují nejvíce vápna, písčité nejméně a někde uprostřed se nacházejí hlinité půdy. Např. ke zvýšení pH z 5,5 na 6,5 je zapotřebí 0,7 kg zahradního vápna na písčitou půdu, přibližně 0,8 kg na hlinitou půdu a 1 kg na jílovitou půdu.

Vápno přidejte na podzim, eventuálně na jaře

Aplikace zahradního vápna během horkého a suchého počasí může půdu vysušit, rozhodně to tedy není práce vhodná na léto. Perfektní čas pro použití zahradního vápna nastává na podzim. Nízké podzimní teploty v kombinaci s nadcházející zimní vlhkostí umožní vápnu účinkovat bez nebezpečí vysychání půdy nebo stresu rostlin. S příchodem jarní zahradnické sezóny pak půda poskytne ideální prostředí pro růst. Jestliže se k tomu ale na podzim z nějakého důvodu nedostanete, nepropadejte panice. Jaro je další příhodnou možností. Stačí aplikovat vápno, jakmile to bude možné, a po výsadbě pečlivě sledovat vlhkost půdy. Zahradu dobře zalévejte, aby se vápno dostalo do půdy.