Monstera se stává stále oblíbenější pokojovou rostlinou: Poradíme vám, jak se o tuto krasavici správně postarat

Monstera se stává stále oblíbenější pokojovou rostlinou: Poradíme vám, jak se o tuto krasavici správně postarat
Monstera je krásná rostlina, ale potřebuje určitou péči. Jedná se o popínavou rostlinu, kterou poznáte podle jejích velkých charakteristických listů. Co tato rostlina potřebuje k úplné spokojenosti?

Seznamte se s monsterou

Jakožto spousta dalších tropických rostlin, i monstera si získala naši přízeň jako okrasná rostlina. Své jméno získala podle zjevu, který ale není nijak strašný. V přirozeném prostředí šplhá po kmenech stromů. Monstera není jediný druh, čítá až na padesát druhů, přičemž monstera deliciosa je velmi oblíbená. Nejrozsáhlejší jsou listy, které někdy mohou dorůst až do půlmetrové délky.

Jako pokojová rostlina dorůstá obvykle 3 metry do výšky. Kořeny jsou vzdušné, jsou nad zemí, kde ve své domovině se živí humusový usazeninami. Jakmile se dostanou do hlíny, změní se na klasické kořeny.

Správné umístění monstery je základem správné péče

Teplo a světlo je přesně to, co monstera potřebuje vzhledem k tomu, odkud pochází. Neměla by však být umístěna na přímém slunci, zejména v poledne. Ranní a večerní sluneční paprsky podporují růst rostliny, přes den jí naopak škodí. V létě je třeba zařídit, aby okolní teplota nepřesahovala dvacet jedna stupňů. V zimě by to mělo být rozmezí šestnácti a osmnácti stupňů.

Monstera potřebuje především teplo a světlo
Monstera potřebuje především teplo a světlo | Zdroj: lupmotion / Depositphotos

Zalévání, hnojení, přesazování a prořezávání

Monsteru byste neměli přelévat, aby se jí dařilo, ovšem je zapotřebí zalévat pravidelně. Použít můžete dešťovku nebo destilovanou vodu. Monsteře se bude mnohem více dařit ve větším suchu než v mokré hlíně.

Poloviční dávka tekutého hnojiva je pro tuto rostlinku ideální a hnojit můžete každé dva týdny. Hnojicí období je od dubna do srpna, poté s hnojením přestaňte, monstera ho až do příštího dubna nepotřebuje.

Přesadit monsteru je vhodné hned po její koupi a poté jednou ročně. Je to z toho důvodu, že roste abnormálně rychle a brzy začne potřebovat více prostoru. Stárnoucí monsteru není nutné přesazovat, ale měli byste měnit první tři centimetry substrátu za nový.

Co se týče prořezávání, záleží pouze na vás, zda vám monstera časem začne překážet. Není třeba ji prořezávat jen proto, že by to bylo nutné. Prořezávají se dlouhé výhonky, ale třetina by ještě měla zbýt, aby rostlina mohla dál růst.

Jedna důležitá informace k prořezávání: Chraňte své ruce. Míza, kterou monstera začne vypouštět, když ji začnete prořezávat, je jedovatá a může způsobit neplechu na pokožce vašich rukou.

Chorob se příliš obávat nemusíte

Monstera není náchylná na choroby ani plísně a škůdci, kteří by se na ní přiživili, se jí díky její jedovatosti budou vyhýbat. Svilušky jsou snad jedinými škůdci, kterých se budete muset zbavovat.

Nicméně pokud se o rostlinu nebudete dostatečně starat, dá vám to najevo a řekne vám dokonce, co jí vlastně chybí. Ke komunikaci s vámi použije své listy.

Za normálních okolností se listy dělí. Pokud se to nestane, je to tím, že monstera má kritický nedostatek živin. V tom případě jí nějaké dodejte.

Pokud listy zežloutnou, zaléváte rostlinu příliš velkým množstvím vody.

Když okraje listů naopak zhnědnou a celé listy začínají popraskávat, vaší monsteře je zima a měli byste ji přemístit někam, kde je tepleji.

Zdroje článku: