Podzimní rostliny vhodné do truhlíků k výzdobě oken a balkonů

Podzimní rostliny vhodné do truhlíků k výzdobě oken a balkonů
Podivné léto plné deště máme za sebou a přichází podzim, čas, kdy je třeba udělat novou květinovou výzdobu ve venkovních truhlících a letničky vyměnit za rostliny, které jsou trvalejší a snesou chladnější klima.

Poté, co se rozloučíme se surfiniemi, petúniemi a muškáty, musíme se nyní rozhodnout pro rostliny, které nám poskytnou novou výzdobu okenních parapetů a balkonů. Mezi největší podzimní favority patří cyklámen, vřes, břečťan, okrasné zelí, barvínek.

Podzim má mezi květinami neoddiskutovatelného hrdinu: cyklámen, lidově zvaný brambořík. Je to on, kdo bezkonkurenčně dominuje v nabídkách obchodů a zahradnictví, ve všech svých neuvěřitelných tvarech a barvách. 

CYCLAMEN (na úvodní fotografii)

Milovník chladného počasí je vynikajícím kandidátem na podzimní výzdobu. Mějte však na paměti, že když začnou hrozit nízké teploty a mrazíky, musí se brambořík vzít do interiéru, nejlépe do chladné a světlé místnosti. Naše babičky ho měly mezi křídly špaletových oken, kde dělal parádu celé chladné období. Jen když hrozily větší mrazy, musel se schovat dovnitř.

Brambořík patří mezi nenáročné rostliny. Rostlina pochází z hor, a proto se ji nedaří v příliš teplém prostředí. Při nákupu tedy volte rostlinu, která není v přetopeném prostředí, vypadá svěží, bez svěšených listů, nepřemokřená nebo naopak příliš suchá. Rostlina může být poškozená i chladem, pokud byla delší dobu v průvanu a v teplotních podmínkách pod 10°C.

ERICA (Erica calluna nebo Calluna vulgaris)

Vřes miluje chlad, zvyklý žít v horách mezi skalami, vystačí si s omezeným prostorem. Při výsadbě nezapomeňte přidat hrst štěrku, abyste se vyhnuli stojaté vodě, která vřesu vyloženě neprospívá.

HEDERA HELIX

Zdroj: pHM2019 / Shutterstock

Rostlina je spíše známá jako břečťan. Snadno se pěstuje ve středně vlhké, dobře odvodněné půdě v částečném či úplném stínu. Roste také na plném slunci. Snáší širokou škálu půd, ale dává přednost bohatým hlínám. Snáší určité sucho, ale vytváří nejlepší barvu listů v rovnoměrně vlhkých půdách. Na balkoně a za oknem může dělat parádu po celý rok. Rostlina se často využívá k pokrytí nevzhledných stěn nebo k vytvoření neprůhledné stěny. Může se plazit nebo být zavěšená. Je nutné ale vědět, že jde o velice invazivní rostlinu, která musí být v růstu usměrňovaná.

BRASSICA OLERACEA 

Zdroj: Elena Vasilchenko / Shutterstock

Okrasné zelí je v této sezóně hitem. Když je mírná zima, vydrží až do jara. Pochází z Asie, s jeho pěstováním se začalo v Číně a Japonsku. K jídlu moc není, protože je nahořklé. Právě když se dostaví nízké teploty, zelené barvivo rostlin se začne měnit na barvivo červené a vzniká tak krásná hra barev. Rostlině nesvědčí moc hnojiva ani bohatá zálivka. V době, kdy přichází mrazy, se truhlíky nezalévají vůbec. Mráz by mohl poškodit nejen kořenový systém, ale i nádoby.

Z dalších rostlin lze vysadit třeba rostliny:

VINCA MINOR

VINCA MINOR je známá jako barvínek nebo brčál. Tato plazivka kvete sice až na jaře, ale bude tak připravená a na podzim ještě s drobnými zelenými lístky může doplnit venkovní výzdobu.  

Okrasné zelí je v této sezóně hitem. Když je mírná zima, vydrží až do jara. Pochází z Asie, s jeho pěstováním se začalo v Číně a Japonsku. K jídlu moc není, protože je nahořklé.

GAULTERIA PROCUMBENS

GAULTERIA PROCUMBENS je hustý stále zelený severoamerický keř, který v zimě vytváří poutavý koberec z tmavě zeleného, později ​​červeně zabarveného listí a červených bobulí, které poslouží v zimě ptákům. Rostlina je označována i jako východní borůvka, čajovník, boxberry.

Zdroj:

  • autorský článek