Zapomeňte na kupovanou petrželku: Ukážeme vám, jak si vypěstovat vlastní, plnou vitamínů a chuti

Zapomeňte na kupovanou petrželku: Ukážeme vám, jak si vypěstovat vlastní, plnou vitamínů a chuti
Co by to bylo za polévku bez pořádné zelenající se ozdoby v podobě chutné a vonící petrželky? Je neodmyslitelnou ozdobou a součástí různých pokrmů od polévek, přes omáčky až po nadýchané saláty. Petrželka je však nejenom estetická součást jídel, ale má spoustu dalších benefitů, o kterých si na následujících řádcích řekneme.

Neobyčejná petrželka

Petrželka je dvouletá rostlina se zářivě zelenými listy podobajícími se peříčku. Nejen, že je pro svůj vzhled ozdobou mnoha jídel, ale je též dobrá pro celý organismus. Je totiž bohatá na železo a  vitamíny A a C. Původem petrželka pochází ze střední Evropy. Je to dvouletka, která je oblíbenou součástí dnes již mnoha zahrad. Ve druhém roce petrželka kvete a tvoří semena, proto je vhodné každý rok zasadit novou a z té loňské si schovat semena na další rok. Vypěstovat ji je velmi snadné a zvládne to opravdu každý. Vybírat můžeme ze dvou odrůd – petržel hladkolistou nebo kudrnku.

Jak na výsadbu se zaručeným úspěchem?

  • Na zahradě si vybereme místo, kde po většinu dne svítí plné slunce a je zde dobře propustná půda.
  • Ideální volbou je také obohatit hlínu o kompost, neboť petrželce se velmi daří v půdě, která je bohatá na živiny.
  • Půdu nezapomeneme odplevelit, abychom petrželce umožnili, co nejlepší růst.
  • Semena petrželky vyséváme do dobře promokřené půdy, do řádků hlubokých asi 1 cm. Mezi řádky zachováváme mezeru cca 30 cm.  
  • Vhodná doba na setí petrželky je zhruba 3 – 4 týdny před posledními květnovými mrazíky. Ideální doba je tedy v průběhu dubna, kdy teplota půdy převyšuje 10°C a semenům nic nebrání v klíčení.
  • Abychom semenům pomohli ke klíčení, můžeme je na noc namočit.   
  • Máme dvě možnosti výsadby, a to setí do hnízd či do jednotlivých řádků a její následné jednocení. Sázení do hnízd má své výhody. Do jednoho hnízda nasejeme kolem 10 ks semínek a mezi jednotlivými hnízdy zachováváme mezeru asi 15 cm.
  • Tip! Tuto mezeru můžeme využít k zasetí ředkví či ředkviček, které jsou pro petrželku skvělými sousedy.
  • Stejně tak, jako jsme petrželku sadili ven, můžeme využít květináčů a petrželku si zasadit v blízkosti naší kuchyně. Bude se jí dařit stejně dobře jako na záhonu.

Petrželka a následná péče o rostliny

  • Během dvou až čtyř týdnů můžeme pozorovat zelenající se záhonek, který nezapomínáme pravidelně zavlažovat.
  • Pro lepší udržení závlahy můžeme záhonek zamulčovat posekanou trávou či slámou nebo jiným osvědčeným materiálem. Poté, co petrželka vytvoří bohatou čepici listů, můžeme radostně sklízet. Tato rostlinka je skvělá v tom, že neustále dorůstá a my se můžeme během sezóny těšit z její opětovné sklizně. Dokonce ji na zimu můžeme přemístit do květináče za okno a celou zimu se těšit z jejího vzhledu a chuti.

Závěrem

Přesně takhle může být pěstování petrželky snadné. Špagety s boloňskou omáčkou zasypané na jemno nakrájenou petrželkou, hovězí vývar s poctivými nudlemi bohatě zasypaný drobnými lístky petrželky. Taky se Vám sbíhají sliny? Tak hurá do setí.

Zdroje článku: