Vyrazte do přírody na průzkum aneb co dělat venku s dětmi i za pošmourného počasí

Vyrazte do přírody na průzkum aneb co dělat venku s dětmi i za pošmourného počasí
Nebojte se zatažené oblohy nebo lehkého deště. Pokud venku není zrovna chumelenice či nepadají kroupy, nic nám nebrání vyrazit ven tvořit a zkoumat všemi smysly.

Jak se šíří semínka

Hledejte v přírodě semena různých rostlin a přemýšlejte, jaké strategie využívají k šíření. Borůvky, maliny, černý bez nebo žaludy se šíří pomocí trusu savců a ptáků. Semena svízele, řepíku nebo lopuchu používají háčky a řada rostlin k šíření využívá různé létací aparáty. Pozorujte pohyb semínek ve vzduchu. Semena javoru, habru nebo lípy rotují, zatímco hvězdicovitá semínka platanu, pampelišky nebo pcháče se volně vznášejí.

Živý fotoaparát

Děti nám dospělým velice rády něco ukazují. Staňte se na chvíli jejich fotoaparátem a nechte se vést. Uvidíte svět dětskýma očima. Dítě bude fotograf a rodič fotoaparát. Fotograf vybírá v přírodě zajímavé záběry, které by chtěl vyfotit. Vede k nim fotoaparát, který má zakryté oči. Nejprve nastaví záběr – hlavu a pak otevře clonu – vaše oči a pohled snímek vyfotí. Než se stanete fotoaparátem, tak nejprve sami dítěti předveďte, jak správně fotit. 

Zvuková mapa

Budete potřebovat tužku a papír, které by neměly chybět v žádném příručním zavazadle. Posaďte se někam na klidné místo, ať už na lavičku u rybníka nebo na pařez v lese a na pár minut zavřete oči. Naslouchejte hudbě přírody, vnímejte ušima a snažte se zachytit i ten nejslabší zvuk, který uslyšíte za zády, kolem sebe, nad sebou i před sebou. Snažte se zvuky rozlišovat podle směru, hlasitosti a charakteru. Čím menší děti máte, tím kratší dobu přírodní koncert poslouchejte. Dejte si znamení a začněte zachycené zvuky značit na papír, přičemž kolečko uprostřed jste vy. Zaznamenávejte si zvuky přesně tak jak jste je slyšeli – jejich sílu hlasitosti, směr odkud přicházely, i jestli vám byly příjemné. Potom si zvukové mapy porovnejte. 

Přírodní mandala

Nasbírejte si různé zajímavé přírodní prvky jako jsou listy různých barev, šišky různých tvarů nebo větvičky různých velikostí. Vyberte si pěkné rovné místo a z nasbíraných pokladů sestavte barevnou koláž.