Zahřeje a povzbudí: Připravte si lahodný kořeněný indický čaj

Zahřeje a povzbudí: Připravte si lahodný kořeněný indický čaj
Orientální čaj sladké chuti je ideálním povzbuzením nejen pro dlouhé zimní večery. Jeden z nejoblíbenějších nápojů indických čajoven si můžete snadno připravit i doma.

Když potřebujete rozproudit energii, cítíte se zesláblí nebo na vás něco leze, uvařte si konvičku povzbuzujícího mléčného čaje. Čaj Masala má zároveň zklidňující a afrodiziakální účinky a je ideální pro ty, kteří chtějí kromě náročného či nudného pracovního dne zažít ještě něco navíc. 

Koření, které směs Masala obsahuje má pozitivní účinky na zdraví. Zázvor a skořice mají silné antibakteriální účinky, hřebíček ulevuje od celkového napětí, pepř má afrodiziakální účinky a kardamom zahání špatnou náladu.

Na Masalu potřebujeme:

15 g koření yogi masala nebo 3 kousky celé skořice, 1/2 čajové lžičky sušeného zázvoru, ½ čajové lžičky hřebíčku, ½ lžičky kardamomu a špetku pepře. Černý čaj Assam 

cukr nebo med

0,5 l vody

0,5 l mléka

Příprava čaje:

Do půl litru vroucí vody nasypeme koření. Vodu se směsí přivedeme k varu a vaříme zhruba 10 minut. Přisypeme lžíci černého čaje a na mírném plameni necháme prohřát ještě 5 minut. Vše scedíme a osladíme dle chuti cukrem nebo medem. 

Variace pro děti:

Dětem můžeme připravit slabší bezkofeinový čaj s poloviční dávkou koření. Černý čaj nahradíme roibosem. Pro smetanovější chuť místo klasického mléka přidáme kondenzované zahuštěné mléko.