Občerstvení na dětskou oslavu: Co by na slavnostním stole nemělo chybět

Občerstvení na dětskou oslavu: Co by na slavnostním stole nemělo chybět
Občerstvení na oslavu by mělo být jednoduché, ale pestré. Připravte jen to, co je ve vašich silách. Lepší je společně s dítětem udělat jen několik jednohubek, a zákusky nebo dort objednat z cukrárny než se honit a být ve stresu. Přinášíme vám několik tipů na snadné a chutné recepty, které zvládnete i s dětmi.

Co by na oslavě nemělo chybět:

Slavnostní dort – stačí jednoduchý, ale krásně nazdobený

Jednohubky, chlebíčky nebo jednoduché slané pochoutky z listového těsta

Kombinace chutných pomazánek a zeleniny, viz. muchomůrky

Sladká tečka – ovocná bowle, zmrzlinový pohár nebo ovoce v čokoládě

Lehký jablečný dort, vhodný i pro ty nejmenší

1 kg jablek oloupeme, nakrájíme na kousky a postupně rozvaříme na kaši. Během dušení podléváme 0,5 litrem vody. Na závěr zakápneme šťávou z citronu. V trošce vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky, přilijeme k jablečné kaši a směs vaříme do zhoustnutí. Jablečný pudink necháme vychladnout. Během chladnutí směs občas promícháme. Do dortové formy naskládáme piškoty a zalijeme části pudinku, navrstvíme další piškoty a nahoru přijdou opět rozvařená jablka. Uložíme nejlépe přes noc do lednice. Před podáváním zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.

Muchomůrky a vaječné jednohubky

Uvaříme 8 vajec. Ze 4 vajec odřízneme špičku a opatrně vydlabeme. Připravíme si vaječnou nádivku. Ke zbylým 4 vejcím a získaným 4 vaječným žloutkům přidáme lžíci hořčice, zakysanou smetanu a špetku soli. Směs rozmačkáme vidličkou a pořádně promícháme. Vydlabaná vejce zespodu seřízneme, tak aby dobře stála a naplníme vaječnou nádivkou. Na vaječné nožky posadíme kloboučky z rajčat, ty ozdobně potečkujeme zakysanou smetanou nebo majonézou. Zbylou nádivku namažeme na chlebové jednohubky, které pěkně nazdobíme zelenou natí nebo jarní cibulkou.  

Ananasová bowle

Ananasový kompot smícháme s oblíbeným džusem (volíme ty bez přidaného cukru), perlivou vodou a jahodovým sirupem. Podáváme v míse s naběračkou, tak aby si každý mohl nabrat ananasové kousky.