Princ Edward, hrabě z Wessexu: Nejmladší syn Alžběty II. a prince Phillipa

Princ Edward, hrabě z Wessexu: Nejmladší syn Alžběty II. a prince Phillipa
Princ Edward, člen britské královské rodiny a zástupce krále v mnoha společenských akcích. Navzdory svému vlivu a popularitě se však Princ Edward vyhýbá veřejnosti a žije relativně skromný život plný rodinných a osobních zájmů.

Třetí syn Alžběty II.

Princ Edward je jedním z členů britské královské rodiny. Vlastním jménem Edward Antony Richard Louis, se narodil 10. června 1964 přímo v Buckinghamském paláci jako třetí syn královny Alžběty II. a prince Philipa. V době svého narození byl princ Edward třetí v pořadí následnictví britského trůnu, v současnosti je třináctý

V roce 1999 se oženil se Sophie Rhys-Jonesovou a spolu mají dvě děti, dceru Louisu a syna Jamese. Princ Edward a jeho rodina žijí v severním Londýně a vedou poměrně nenápadný život.

Vzdělání, vojenská služba a zájmy

Stejně jako jeho starší sourozenci, i princ Edward byl v dětství vychováván vychovatelkou, která se o něho starala a zodpovídala za jeho vzdělávání v Buckinghamském paláci. V sedmi letech začal navštěvovat školu Collingham College v Kensingtonu a později Heatherdown School v hrabství Berkshire.

Vystudoval Gordonstounskou školu v severním Skotsku a poté získal vojenské vzdělání v Sandhurstu. Během své armádní kariéry sloužil v britském impériu, včetně mise v Bosně a Hercegovině. Během svých služeb získal titul z Royal Marines.

Po ukončení své armádní kariéry se Prince Edward zaměřil na herectví a produkci televizních pořadů. Princ Edward se věnoval především své vlastní produkční společnosti Ardent Productions. Jeho nejslavnější projekty zahrnují dokumentární sérii "The Royal Family" a "Prince Edward's Crown Jewels". 

Zúčastnil se také produkcí muzikálů "Fantom opery", "Starlight Express" a "Cats". Kvůli nízkým výdělkům se však Princ Edward rozhodl v roce 2002 ukončit svou funkci v Ardent Productions a začal se plně věnovat svým odpovědnostem u královské rodiny.

Další zajímavosti o princi Edwardovi

Princ Edward se taktéž angažuje v řadě charitativních aktivit, včetně podpory organizací zaměřených na pomoc dětem a mládeži. Je patronem několika neziskových organizací, jako je The Duke of Edinburgh's Award a The Royal National Lifeboat Institution.

Edward má zájem o historii a je členem Královského historického společenství. Jeho záliby zahrnují čtení, hraní golfu a plavání.

Úplný titul prince Edwarda zní: Prince Edward, Earl of Wessex, His Royal Highness The Prince Edward Antony Richard Louis, Earl of Wessex, Viscount Severn, Royal Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter, Knight Grand Cross of the Royal Victorian Order, Honorary Member of the Saskatchewan Order of Merit, Aide-de-Camp to Her Majesty.

Princ Edward získal několik vyznamenání a ocenění za své služby ve službách královské rodiny a britské armády. Tyto vyznamenání zahrnují:

  • Řád svatého Michala a svatého Jiří
  • Zlatý řád svatého Michala a svatého Jiří
  • Kanadský řád
  • Australský řád
  • Novozélandský řád

V současnosti zaujímá Princ Edward pozici v královské rodině jako jeden z méně viditelných členů, ale stále plní své povinnosti a zúčastňuje se mnoha veřejných akcí. Jeho život je charakterizován láskou k rodině, zájmem o umění a nadšením pro filantropii.