O něčem se prostě nemluví... Nevhodné otázky mohou vést k nepříjemným situacím, v tématech zaměstnání také opatrně

O něčem se prostě nemluví... Nevhodné otázky mohou vést k nepříjemným situacím, v tématech zaměstnání také opatrně
Společnost se neustále mění. Nosíme nové oblečení, používáme moderní technologie, máme stále méně času. Základy slušného chování a zejména pak základy slušné konverzace ale zůstávají již několik desítek let stejné.

Slušně vychovaný člověk musí vědět, o čem se nemluví

Sotva začneme mluvit, již nás okolí drezíruje v tom, abychom pozdravili a poděkovali. To je ovšem pouze základ slušného vychování. Člověk by měl také vědět, jaká témata jsou tabu a mluvit by se o nich nemělo.

Nevhodné otázky mohou vést k nepříjemným situacím

Mezi jedno z takových témat rozhodně patří věk. Na ten bychom se neměli ptát jak ženy, tak ani muže. Stejně tak se neptáme ani na zdravotní stav. Nikdy totiž nevíme, zda člověk není velmi vážně nemocný. S tím souvisí i hodnocení vzhledu člověka. Máte pocit, že váš známý zhubnul a vypadá lépe než kdy dřív? Co když je to ale způsobeno právě probíhající nemocí? Pokud vám člověk sám neřekne, že změnil životní styl a drží dietu, k úbytku váhy bychom se nikdy neměli vyjadřovat.

U tělesného stavu ještě zůstaneme. A tentokrát u žen. Těch bychom se nikdy neměly ptát na, zda jsou, nebo kdy už budou těhotné. Párů bychom se pak neměli ptát ani na to, kdy bude svatba. Svobodných zase na to, jak je možné, že jsou pořád bez partnera a kdy už si konečně někoho najdou.

V tématech zaměstnání také opatrně

Tabu se nacházejí i v oblasti zaměstnání. Můžeme se sice zeptat, jaká je náplň práce či pracovní doba. Nikdy se však nezkoušejte ptát na výši platu. To si můžete dovolit pouze u členů rodiny nebo opravdu hodně dobrých kamarádů. V opačném případě se můžete dostat do velmi nepříjemné situace.

Vyvarujte se nepříjemné situaci
Vyvarujte se nepříjemné situaci | Zdroj: Ilya Andriyanov/ Shutterstock

Konverzaci přizpůsobte společnosti, ve které se nacházíte

Jde vám z těch všech pravidel hlava kolem? Vsaďte i na obyčejný rozum. Jednejte podle toho, v jaké společnosti se nacházíte. Zda se jedná o dlouholeté přátele, či spolupracovníky, které znáte pouze pár dní. V konverzaci byste pak neměli mít žádné problémy.

Zdroj článku:
  • Autorský text