Nepočítej čas, který ti ubývá. Vnímej to krásné, co ti život přináší

Nepočítej čas, který ti ubývá. Vnímej to krásné, co ti život přináší
Hodně lidí je přesvědčených, že budou šťastní až... Až dodělají školu, až budou mít lepší práci, až odrostou děti, nebo až pojedou na dovolenou. Opravdové štěstí se ale ukrývá v přítomném okamžiku. 

Minulost, přítomnost, nebo budoucnost? 

Někdo má tendence žít v minulosti. Vzpomíná na to, jak mu bylo dříve krásně a jak to je dávno. Vzpomíná na krásnou dovolenou, bezstarostné dětství, nebo chvíle s první láskou. Vzpomínky jsou krásné, dokud jsou veselé. Pokud nám ale způsobují smutek, neměli by jsme se jich držet. Není dobré žít v minulosti, protože je nenávratně pryč. Díky minulosti jsme tím, kým dnes jsme a může nám vyvolat úsměv na tváři. Není to ale místo dobré pro život. Podobně je to také s budoucností.

Někdy se uchylujeme do říše snů a plánování budoucnosti až příliš a zapomínáme žít současný život. Proč snít o tom, jak můžeme být v budoucnosti šťastní, když můžeme své štěstí prožívat tady a teď? Z toho nám také vyplývá odpověď na otázku, kdy je tedy vlastně nejlepší žít. Je to právě teď. V tento přítomný okamžik. Každý jediný den máme alespoň minimální důvod k radosti. Stačí mít otevřené oči a srdce. 

Důvodů ke štěstí mohou být tisíce každý den
Důvodů ke štěstí mohou být tisíce každý den | Zdroj: Ground Picture / Shutterstock

Vděčnost 

Myslet si, že ke štěstí potřebujeme zázraky a velké věci, je hodně chybný předpoklad. Důvodů ke štěstí mohou být tisíce každý den. Šťastní budete do té doby, dokud si budete uvědomovat, že máte být za co vděční. Mohou to být milující přátele, nebo rodina. Stejně tak zdraví, střecha nad hlavou, pitná voda na dosah, možnost cestovat a vzdělávat se, pracovat bez omezení a mnoho dalších věcí. Naučte se být vděční za to, co máte a budete šťastní

Žij tady a teď 

Naučte se vnímat krásné věci kolem Vás. Choďte s otevřenou myslí a vnímejte co se kolem Vás děje. Krásný zpěv ptáků, toulavá kočka hrající si s poletujícím listem, smějící se dítě co má bezednou radost ze skákání do louže, nebo například příjemný úsměv náhodného kolemjdoucího. Každodenních radostí je opravdu mnoho. Stačí žít tady a teď, užívat si každou vteřinu svého života a neutíkat do minulosti, nebo přítomnosti. 

Zdroj článku:
  • Autorský text