Vermikompostér můžete mít dokonce i v panelákovém bytě. Jak na to?

Vermikompostér můžete mít dokonce i v panelákovém bytě. Jak na to?
Pokud se snažíte žít ekologicky, jistě víte, že v domácnosti se vyprodukuje poměrně dost bioodpadu. Co s ním? Dejte ho na kompost. Víte, že kompostovat můžete dokonce i v panelákovém bytě?

Vermikompostér zajistí ekologickou domácnost

Stačí si pořídit speciální nádobu, která je určena ke kompostování – vermikompostér. Vermikompostér lze používat prakticky kdekoli – v domácnosti, na pracovišti či ve škole.

Zdroj: Autor: Anna Hoychuk / Shutterstock

Jeho hlavní funkci obstarávají kalifornské žížaly. Ty dokáží přeměnit biologické zbytky na organické hnojivo. Kalifornské žížaly jsou oproti tuzemským žížalám hnojním mimořádně výkonné. Denně zpracují asi čtvrt kilogramu organických zbytků.

Díky žížalám se tak můžete chovat ekologicky a snížit množství odpadu, který vyprodukujete ve své domácnosti. Zároveň získáte velmi účinné hnojivo. Tomuto hnojivu se říká také žížalí čaj.

Vermikompostér se tak skládá z dvou až tří nádob. Ve spodní nádobě se produkuje žížalí čaj. V nádobě nad ní probíhá samotné kompostování. Na počátku musíte kromě násady žížal přidat také podestýlku. Používá se kokosové vlákno či piliny. Jestliže se druhá nádoba zaplní, je možné žížalám přidat do jejich „ubikace“ ještě další patro. Samy si tam za potravou přilezou.

Jaké podmínky vyžaduje vermikompostér

Přestože ve vermikompostéru probíhá velmi čilý život, rozhodně se nemusíte bát toho, že by vám doma zapáchal. Rovněž se zde nevytváří plíseň. K obsahu vermikompostéru se navíc nedostane hmyz, rozhodně vás tak nebudou obtěžovat ani mouchy.

Proto není příliš vhodné nechávat žížaly na balkoně, kde by jim v létě bylo nadměrné horko a v zimě zima.

Vermikompostéry tedy nejenže nebudou žádným způsobem hyzdit váš domov, ale stane se z nich atraktivní designový prvek vhodný do každého interiéru.

Aby se žížalám ve vašem vermikompostéru dobře vedlo, měli byste jim především dopřát optimální teplotu kolem 20 °C a správnou vlhkost substrátu. Proto není příliš vhodné nechávat žížaly na balkoně, kde by jim v létě bylo nadměrné horko a v zimě zima.

Přiměřená velikost kompostovací nádoby se odvíjí od množství odpadu. Na přibližně 1 kg budeme potřebovat kompostér o 0,2 m². Můžete si pořídit už hotový kompostér nebo si ho s trochou šikovnosti vyrobit sami. Výhodou je, že se jedná o levnější řešení. O násadu žížal se s vámi určitě někdo v okolí podělí, takže ty získáte zdarma.

Zdroje: