Jak obohatit jídelníček o nenahraditelné bílkoviny

Jak obohatit jídelníček o nenahraditelné bílkoviny
Bílkoviny představují významný zdroj energie a pro naše zdraví jsou nenahraditelné. Každý z nás by měl denně přijmout minimálně 0,8 gramů bílkoviny na 1 kg váhy, ideálně ale víc. Máte problém tohoto příjmu dosáhnout? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny.

Živočišné zdroje bílkovin

Možností, jak zařadit do svého jídelníčku více bílkovin je hned několik. Jednou z nich je zařazení živočišných zdrojů, kterých je více, než se Vám může zdát. Typickým příkladem je například maso, přičemž poměr bílkovin se liší v různých druzích. 

Zdroj: Autor: Alexander Raths / Shutterstock

Nejvíce bílkovin obsahuje maso kuřecí a krůtí, které obsahuje přibližně 23 g na 100 g masa. O něco méně pak má libové hovězí a vepřové maso, kde se tento poměr pohybuje v rozmezí 13–16 gramů. Server zdravyzivot.com ale upozorňuje, že byste neměli konzumovat výhradně drůbeží maso, a to už kvůli tomu, aby byl váš jídelníček pestrý a udržitelný.

Zařaďte také ryby, které mohou být při správné úpravě velice chutné. Podobně jako maso obsahují ryby přibližně 20 g bílkovin na 100 g potraviny.

Mezi další živočišné zdroje bílkovin patří například různé druhy sýrů, vejce, jogurty, tvaroh nebo třeba cottage či sypké proteiny, které se těší oblibě hlavně u sportovců.

Rostlinné zdroje bílkovin

Také z čistě rostlinných zdrojů se dá poskládat kvalitní jídelníček bohatý na bílkoviny, výběr je zde mnohdy ještě pestřejší než-li u zdrojů živočišných. Na pomyslném trůně rostlinných bílkovin stojí dle redaktorů portálu alfafit.cz luštěniny. Například sója obsahuje 35 g bílkovin na 100 g. Kvalitním zdrojem jsou ale také fazole (hlavně v naklíčené formě) nebo třeba čočka.

Bílkoviny nalezneme také v obilovinách, například v ovesných vločkách, které obsahují cca 10 g bílkovin na 100 g vloček.

Ačkoliv obecně rostlinné zdroje nedisponují tak velkým poměrem bílkovin jako zdroje živočišné, nedostatečný příjem bílkovin lze doplnit i různými sypkými proteiny vyrobenými na rostlinné bázi, jedná se například o proteiny rýžové, nebo hráškové.

Zdroje: