Tipy na zdravé vegetariánské večeře na leden

Tipy na zdravé vegetariánské večeře na leden
Nový rok si žádá nové zvyky. Začněte třeba se zdravější večeří. Jste zvyklí namazat si krajíc chleba nebo si maximálně uvařit vajíčka? Teplé večeře mají své kouzlo. Nejenže krásně provoní celý byt, ale také vás v chladných dnech příjemně prohřejí.

Pečené brambory s křupavou cizrnou a jogurtovou omáčkou

Ve velké míse smíchejte 3 brambory nakrájené na měsíčky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 2 lžičky červené papriky. Vše osolte a opepřete. Okořeněné brambory přendejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 20–30 minut. Mezitím vysypte na druhý plech 1 plechovku cizrny. Cizrnu osolte, opepřete a pokapejte lžící olivového oleje. Plech s cizrnou vložte na 15 minut do trouby. V misce smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. 

Obměna: Brambory můžete péct vcelku, pouze podélně naříznuté a po upečení je cizrnou naplňte. 

Krémová květáková polévka s celozrnnou bagetou

Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, mrkev, ¼ celeru a 2 stroužky česneku. Při občasném míchání vařte 10 minut. Přidejte květák nakrájený na růžičky, 2 velké na kostičky nakrájené brambory, 2 bobkové listy, 1 lžičku uzené papriky a 2 šálky kukuřice. Dochuťte solí a pepřem a vlijte 6 šálků zeleninového vývaru. Směs přiveďte k varu a pod pokličkou vařte asi 20 minut, dokud nejsou brambory a květák zcela měkké. Poté vyjměte bobkové listy a část polévky rozmixujte. Rozmixovanou polévku vraťte zpět do hrnce, poté přilijte 1 šálek smetany. Polévku se smetanou ještě 5 minut prohřejte. Podávejte s rozpečenou česnekovou celozrnnou bagetou. 

Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka,  Zdroj: nada54/Shutterstock

Pečené papriky plněné zeleninou

Předehřejte troubu na nejvyšší teplotu. Předem si uvařte quinou podle návodu na obalu. Papriky položte na plech vyložený pečícím papírem řezem dolů, lehce pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte 15–20 minut. Po upečení papriky ihned otočte a dejte stranou. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a chilli. Snižte teplotu a restujte asi 5 minut. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a lehce ji opečte, tak aby zůstala křupavá. Přidejte kukuřici, rajčata, jarní cibulku a koriandr. Nakonec vmíchejte uvařenou a odleželou quinou. Podle potřeby směs dochuťte solí a pepřem. Papriky zeleninovou směsí naplňte a pečte zhruba 10 minut v troubě na 200 °C.

Papriky plněné zeleninovou směsí
Pečené papriky plněné zeleninou, Zdroj: SEAGULL_L/Shutterstock

 

Zdroj:

  • autorský text