Užívejte si roli maminky i bez stresu

Užívejte si roli maminky i bez stresu
Mateřství je krásná, ale také velmi vyčerpávající role, kterou každá maminka zvládá jinak. Některé maminky to zvládají levou zadní, jiné se hroutí z každé maličkosti. Nahromaděný stres vycítí nejen děti, ale také manžel a dusná atmosféra doma by se pak dala krájet. Jak takovým stresovým situacím předejít?

Vše začíná v hlavě

Ať už máte doma novorozence, ratolest ve školce, nebo školáka, každé období má své. Mateřství bez stresu je především o správném nastavení v hlavě. Jsme matky, ne superhrdinové, kteří dokáží zvládat nespočet věcí za den, aniž by byli unaveni. Většina matek se shoduje, že nejnáročnější období začíná, když dítě začne chodit do školy a matka do práce. Povinnosti se jen hromadí a čas pro sebe nemáte. Slovo „nestíhám“ používáte tisíckrát denně a večer usínáte s pocitem viny, kolik jste toho nestihli. Hlavou se vám honí pouze myšlenky na to, co musíte všechno následující den stihnout. Zabrzděte a udělejte si pořádek především ve své hlavě.

Stanovte si priority

Je třeba si stanovit ve svém životě priority a těmi se řídit. Udělejte si seznam, co je ve vašem životě důležité, a sestavte si žebříček od nejdůležitější věcí až po ty nejméně důležité.

  • rodina 
  • přátelé
  • práce
  • zábava
  • domácnost
  • vzhled

Např. pokud je pro vás nejdůležitější, že máte zdravou a šťastnou rodinu, nezaobírejte se tím, že jste dnes nevytřela podlahu, nebo pokud řadíte kroužky a aktivity vašich potomků před pracovní povinnosti, nelamte si hlavu s tím, že nemůžete být déle v práci. 

Práce, která není vidět

Kdo kromě vás vidí, že máte vytřeno, utřený prach a že se vám lesknou zrcadla? Na odpovědi se shodne asi 95 % matek. Nikdo! Dům nebo byt uklízíte především kvůli sobě. Uklízejte tedy jen tehdy, když na to máte skutečně čas a nikam se zbytečně nehoňte. Když přijdete z práce, neberte hned do ruky hadr. Udělejte si kávu a věnujte se dětem.

Plánujte

Diář je dnes nedílnou součástí většiny matek. Je dobré si rozvrhnout celý týden a rozvrženým týdnem se řídit. Předejdete pak zbytečnému stresu a pocitu nestíhání. Díky rozvrženému týdnu nezapomenete na žádný kroužek, fotbalový zápas, lékařskou prohlídku apod.

Nezapomínejte o sebe pečovat a najděte si čas třeba na kadeřnici.
Nezapomínejte o sebe pečovat a najděte si čas třeba na kadeřnici | Zdroj: Chokniti-Studio / Shutterstock

Najděte si chvilku pro sebe

  • pečujte o sebe – navštivte kosmetický salón, kadeřnictví, nehtové studio apod.
  • udržujte se ve formě – sportem zabijete dvě mouchy jednou ranou, uděláte něco pro své tělo a zároveň si perfektně vyčistíte hlavu
  • bavte se – vyrazte s přáteli na večeři, do kina nebo na nákupy
  • dopřejte si čas strávený ve dvou – svěřte děti svým prarodičům a vyrazte s manželem na nějaký relaxační pobyt nebo na hezký romantický výlet na pár hodin

Pomocníci na únavu a vyčerpání

I matka, která neustále plánuje, organizuje a snaží se rodinný život udržet v souladu s pravidly a vyhnout se chaosu, je někdy prostě unavená a vyčerpaná. K tomu slouží také spousta doplňků stravy, které jsou volně dostupné v každé lékárně.

  • vitaminy, antioxidanty – vitamin B, C, E, selen, zinek a koenzym Q10 (přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání)
  • minerály – hořčík, železo (přispívají k normální psychické činnosti a ke snížení míry únavy a vyčerpání)
  • bylinky – rozchodnice růžová, ženšen (podporují výkonnost a pomáhají při stresu), meduňka, kozlík (podporují kvalitní spánek)

Zapomínat bychom neměli ani na zdravou a vyváženou stravu, která nám dodá dostatek zdravé energie na celý den. Důležitý je také správný pitný režim, díky kterému předejdeme řadě obtíží (bolest hlavy, únava, zhoršená nálada, problémy s přemýšlením). V neposlední řadě je to také pohyb, který je nesmírně důležitý (zvětšuje celkovou odolnost organismu, má pozitivní vliv na imunitu, posiluje naše srdce, zlepšuje krevní oběh a pomáhá regulovat krevní tlak a cholesterol v krvi).