Nedovolte čtyřicítce – zlomovému věku – aby vás zlomila

Nedovolte čtyřicítce – zlomovému věku – aby vás zlomila
Střední věk se svojí specifickou problematikou stojí mimo proudy největšího zájmu o zdraví populace. Zatímco problematika dětského věku, dospívání, mateřství a posléze seniorů stojí v popředí zájmu institucí, zdravotních pojišťoven i médií, problematika tohoto životního období bývá často zahalena rouškou a mnohé ženy prožívající nejrůznější trable po svých čtyřicátých narozeninách jsou na boj s nepřízní samy.

Trápí je problémy, o kterých se jim špatně mluví i s důvěrnými kamarádkami, netuší, že i ony zřejmě prožívají obdobné stavy a pocity. Čtyřicátnice společnost často vnímá jako ženy, které už stojí zakotvené ve svých vybudovaných pracovních pozicích, užívají si života plnými doušky a jejich hlavním zájmem je vybrat zajímavou dovolenou a navštěvovat kadeřnické a kosmetické salóny.

S prodlužujícím se lidským věkem jsou ovšem přenastavené i role středního věku. Děti čtyřicátnic jsou ještě většinou školou povinné, často prochází těžkým obdobím dospívání, stárnoucí rodiče jsou stále více odkázáni na aktivní dopomoc svých dospělých dětí. V práci je nutné držet krok s mladou generací a nenechat na sobě znát velký věkový rozdíl. Poklidná manželství často naruší manžel, který chytí druhou mízu a rozhodne se dohnat vše, co v mládí ztratil. Napohled pohodové životní období je tak protkáno pavučinou problémů a starostí.

Největší zranitelnost v období po čtyřicítce

Koktejl možných problémů je o to zákeřnější, že žena se po čtyřicítce ocitá ve velice těžkém období, které jí nastolily její hormonální změny, jejichž původcem je úbytek pohlavního hormonu estrogenu, který provází premenopauzu neboli období před menopauzou.

S úbytkem hormonu žena může ztrácet sexuální apetit, často je přecitlivělá, propadá stresu a nedokáže rozlišit podstatné problémy od malicherných. Bývá podrážděná a trápí ji problémy s usínáním. Nedokáže se smířit se stárnutím a jeho projevy, přijde si nepotřebná a nepřitažlivá. Začíná bojovat s nemocemi a přibíráním na váze. Podle britského deníku The Guardian je v tomto období ve Spojeném království nejvíce sebevražd mezi ženami.

Nezapomínejte na pohyb. Oprášit můžete třeba své staré kolo.
Nezapomínejte na pohyb. Oprášit můžete třeba své staré kolo | Zdroj: Halfpoint / Shutterstock

Jak ustát toto problematické období

Důležitým krokem je rozvážit vhodné stravování. Pryč je doba, kdy bylo možné sníst cokoliv a nepřibrat. Začíná být nutné hlídat si stravovací návyky a stravu odlehčit.

Zařadit do běžného života pohybové aktivity. Vybrat takové, které budou zároveň zábavné a nebudou jen nutným zlem. Někoho zláká norden walking v přírodě, někdo se shlédne v posilovně nebo opráší své staré kolo.

Preventivní páče o zdraví

Preventivní prohlídky dají pocit jistoty zdravotního stavu, případně upozorní na vznikající problém, který se v zárodku léčí mnohem snadněji než rozjeté onemocnění.

  • Objednat se na mamograf a zkontrolovat svá prsa
  • Pravidelné návštěvy gynekologa a používání vhodné antikoncepce
  • Kontroly chrupu a dentální hygiena zabrání předčasné ztrátě zubů
  • Oční vyšetření, které dokáže odhalit šedý či zelený zákal nebo presbyopii neboli špatné vidění na blízko
  • Zvážit densitometrii, která určí stav hustoty vašich kostí
  • A především dostatek spánku

Léta přibývají každému, není třeba se obávat, ale je nutné se přijmout i s prvními projevy stárnutí a věřit, že je co zlepšit. Péče o sama sebe se každé z nás vrátí v druhé polovině života.

Zdroje článku: