Řeřicha setá: celoroční zdraví z truhlíku
Foto: Jana Kollarova / Shutterstock

Řeřicha setá: celoroční zdraví z truhlíku

Řeřicha je drobná rostlinka s výbornými účinky na naše zdraví. Vypěstovat si ji můžeme kdykoli během roku, je to tak jednoduché, že to zvládne i malé dítě. Už jste si řeřichu vyseli?


Historie pěstování

Řeřicha setá se pěstovala ve starověké Mezopotámii a v Egyptě, odkud se později dostala do Evropy. Dokonce už samotný Hippokrates ji doporučoval na nemoci močového ústrojí a poruchu krvetvorby. 

Čím je prospěšná

Velkou výhodou řeřichy je, že se dá pěstovat doma za oknem v průběhu celého roku, i v době kdy jiné bylinky a čerstvá zelenina nejsou k dispozici. Mladé výhonky obsahují minerální látky jako jód, hořčík, draslík, železo, vápník, ve velkém množství také chlorofyl a vitamíny C, A a B1. Zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje trávení a zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá při nervovém vypětí, zmírňuje únavu a zlepšuje vitalitu. 

Zdroj: Autor: Yossi James / Shutterstock

Pěstování na parapetu

Řeřicha ke svému růstu nepotřebuje mnoho, proto ji zvládne vypěstovat i pěstitel začátečník. Pěstuje se buď na kousku vaty, v květináči či v truhlíku. V březnu se vysévá ven na záhony, nejlépe do polostínu, jelikož na slunci by rychle vyběhla do květu. 

Pokud se chystáte pěstovat řeřichu doma, připravte si nižší misku s navlhčenou vatou, vrstvou papírových ubrousků nebo s výsevní hlínou a semínka řeřichy hustě nasypte na povrch. Povrch udržujte stále vlhký, pokud by vyschl, semínka by zaschla a dál by nerostla. 

Zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje trávení a zpomaluje proces stárnutí.

Řeřichu určitě konzumujte pouze syrovou, teplem ztrácí většinu svých účinných látek. Vynikající je do luštěninového salátu, tvarohu, na pečenou zeleninu nebo prostě jen na chleba s máslem.  

 
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy

Další články z rubriky Zdraví

Doplňte vitamín C do vašeho těla přirozeným způsobem

Doplňte vitamín C do vašeho těla přirozeným způsobem

Vitamín C je velmi prospěšným druhem vitamínu, který pomáhá našemu tělu udržet správnou obranyschopnost a přináší mnoho dalších pozitivních účinků. Vyhoďte ze svého nákupního košíku doplňky stravy s vitamínem C, k jeho doplnění tyto produkty totiž vůbec nepotřebujete.

Ananas jako bojovník proti nadbytečným kilům aneb které potraviny bychom měli jíst při hubnutí

Ananas jako bojovník proti nadbytečným kilům aneb které potraviny bychom měli jíst při hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou při hubnutí vysloveně nevhodné. Proti nim stojí naštěstí i druhá skupina, tedy potraviny, které jsou pro osoby dbající o štíhlou linii vhodné a doporučované. Které to jsou?

Kapr nejen na Vánoce: Proč bychom měli ryby konzumovat celý rok?

Kapr nejen na Vánoce: Proč bychom měli ryby konzumovat celý rok?

Konzumace ryb je velmi zdraví prospěšná z mnoha důvodů. Proč je pro nás rybí maso tolik přínosné, jak často bychom si je měli dopřávat a které druhy ryb jsou vhodné?

Sezóna zázvoru nekončí, proč ho jíst dál i během jara? Pomůže vám nejen s nachlazením

Sezóna zázvoru nekončí, proč ho jíst dál i během jara? Pomůže vám nejen s nachlazením

Zázvor lékařský je rostlinou z čeledi zázvorovitých. Tradičně si ho dopřáváme hlavně v zimě, pomáhá totiž posilovat imunitu a bojovat s nachlazením. Umí toho ale mnohem víc. Proč byste mu měli dát šanci po celý rok?

Kyselý reflux: jak jej odhalit a předcházet mu

Kyselý reflux: jak jej odhalit a předcházet mu

Pokud jste někdy zažili kyselý reflux, dobře víte, že to není nic příjemného. Dostaví se, když se kyselina z vašeho žaludku vrací do jícnu. Jeho nejčastějším příznakem je pálení žáhy a pálení na hrudi. Proto si mnoho lidí myslí, že mohou mí i infarkt. Jelikož má mnoho příčin, neexistuje univerzální léčba – nejlepší je proto změnit svůj životní styl a stravovací návyky, abyste refluxu předcházeli.


Další články z rubriky Zdraví