Písně, které hýbaly éterem nejen po hudební stránce: Které songy byly svého času zakazovány

Písně, které hýbaly éterem nejen po hudební stránce: Které songy byly svého času zakazovány
Některé hity si získaly srdce mnoha příznivců, mají však za sebou notně kontroverzní osud. Které slavné písně vzbudily ve své době poprask a dočkaly se zákazů a proč?

Falco – Jeanny

Píseň Jeanny pochází z roku 1985 a byla potvrzením tehdy už neotřesitelné pozice rakouského zpěváka Falca na hudební scéně.

Nijak poetický hit to ale nebyl, zpívá se v něm o znásilnění a vraždě mladé dívky Jeanny. Tu si v klipu (i v jeho pokračování známém jako Jeanny Part II) zahrála Theresa Guggenberger, tehdy teprve patnáctiletá studentka taneční školy.

Byl z toho obrovský skandál a rádiové i televizní stanice dávaly od hitu houfně ruce pryč a odmítaly ho vysílat. Kritici tvrdili, že píseň oslavuje násilí. Sám zpěvák oponoval, že se do textu otiskly pouze úvahy pronásledovatele a o žádnou adoraci násilí nešlo.

Lucie – Medvídek

Éterem na přelomu milénia hýbala kauza zdánlivě nevinného hitu skupiny Lucie. Bylo zrovna koncem roku, čekalo se tak na idylický vánoční song.

Pozorným posluchačům muselo být ovšem záhy jasné, že v příběhu „medvídka z Bogoty“ skutečně o sníh nejde. Novinka z alba Větší než malé množství lásky vzbudila svým zřetelným odkazem k užívání kokainu poprask.

Píseň mají na svědomí Robert Kodym, který napsal text, a Oskar Petr, jenž je autorem hudby. Klipu k Medvídkovi se ujal Filip Renč. Ten už měl na kontě režii neméně kontroverzního videoklipu Láska je láska Lucie Bílé.

Televize Nova reagovala stažením písně z tehdy populární hitparády ESO. Česká televize ji odmítla vysílat před 22. hodinou.

Madonna – Like a prayer

Like a prayer pochází ze čtvrtého studiového alba zpěvačky Madonny. Kontroverzní byl vzhledem k liturgickému textu písně hlavně videoklip, který režírovala Mary Lambert.

Video mělo zjevný sexuální podtext. Zpěvačka se v něm líbala s černošským Kristem, což byla silná káva i na samotného papeže. Proti písni věřící usilovně protestovali a dožadovali se jejího zákazu.

Došlo i na bojkot značky Pepsi, která ji použila ve své reklamě. Ta nakonec pod tlakem se zpěvačkou skutečně ukončila spolupráci. Kritikům a novinářům se nicméně provokativní videoklip líbil.