Udržte si romantický vztah i po příchodu dětí

Udržte si romantický vztah i po příchodu dětí
Příchod dětí je logické pokračování vztahu. Dochází tím ale k jeho nevratné změně a je snadné ztratit s partnerem dosavadní hřejivý vztah. Následující tipy však dokážou poradit, jak být dobrým rodičem a zároveň mít hezký vztah jako za mlada.

Životní změny

S narozením prvního potomka přijdou do nové rodiny nejedny stresové situace. Dosavadní život je dokonale obrácen vzhůru nohama a s jistotou lze konstatovat, že nic již nebude tak jako dříve. Dítě je ale počátek života, nikoliv jeho konec. I když se to na první pohled zdá, ani romantický vztah mezi lidmi se nemusí horšit. Bude možná trochu jiný než doposud, to však neznamená, že by byl horší. Ba možná naopak.

Jednou z možných potíží je výbušnost a nevrlost. Přeci jen dobrý rodič věnuje dítěti spoustu času a vynakládá k tomu většinu své energie. A co si budeme povídat, pokud je člověk unavený, pak je těžké komunikovat na veselé struně. Napětí způsobené únavou může i přivést relativně nezávaznou a neutrální konverzaci k hádce.

Další věcí, která vede ke zhoršení vztahu, je nedostatek společných aktivit. S dítětem už nejste sami. Co s tím? Společně trávený čas je výborným upevněním vztahu. Je dobré mít na paměti, že nic není nemožné a kde je vůle, tam je i cesta. Následující rady a tipy vám pomohou v tom být svému partnerovi opět blíže, a budovat tak nový a pevnější vztah.

Maličkosti, které mají ale velkou váhu

Prvním bodem jsou drobnosti. Malé věci, které dokáží člověku zpříjemnit den a náladu. Byť malé, jsou projevy náklonnosti vzácným kořením partnerského života. Nesou s sebou hned několik pozitiv. Vaše polovička se bude cítit milovaná. Ano, nestačí si říci, že to přeci ví. Každý má rád, pokud mu někdo svou péčí dokáže ukázat, co pro něj znamená.

Když je zmínka o maličkostech, znamená to například uvaření dobrého čaje a zeptání se, jaký měl váš partner den. Po cestě z nákupu natrhejte pár kytiček, jistě vykouzlí úsměv na tváři. A koho by zarmoutilo jídlo? Připravte partnerovi svačinku, zatímco je zapřažen do víru činností s vaším potomkem.

Nezapomínejte na dárky. Může to být jen drobná maličkost, která potěší.
Nezapomínejte na dárky. Může to být jen drobná maličkost, která potěší | Zdroj: Roman Samborskyi / Shutterstock

Vnímejte se

Ano, dítě je samozřejmě na prvním místě, ale kvůli tomu neopomíjejte se s partnerem rozloučit nebo přivítat. Dáte tím najevo, že víte, že jste na partnera nezapomněli a také, že ho rádi vidíte, když se vracíte.

Důležitým bodem vztahu je být svoji. Mám tím na mysli mít nějaký čas jen pro sebe bez dítěte. Cílem je plně se věnovat tomu druhému, což s dítětem nikdy nepůjde. Povolejte babičku, dědečka nebo tety. Jistě budou všichni rádi, že budou moci trávit čas s jejich přírůstkem rodu. Vy tak získáte pár hodin, které můžete věnovat sobě a nebýt ničím rušeni.

Relaxujte spolu

Odpočívání a dobrá nálada vyplavuje hormon štěstí, který je pro spokojený život velmi důležitý. Při uspávání dítěte můžete společně ležet s ním v posteli a být k sobě přitulení. Vám to dodá trošku intimity a zároveň pocítíte ve svém partnerovi oporu. Budete vědět, že tam s vámi je, a hned se vám bude zdát život méně náročný.

Vyvarujte se negativitě

Tato rada má odlišný pohled pro ženy a pro muže. Ženy jako matky bývají často daleko více ve stresu a často se také k dětem upnou více, než by bylo zdrávo. Partnera tak odstrkují a on se může cítit nekomfortně.

Na druhé straně muž se nikdy nebude moct vcítit do ženy a pochopit, co vše jí porod dal a vzal. Dochází ke změnám těla, hormony se bouří, a je tak snadné propadnout úzkostným stavům. Muž by v těchto chvílích měl být trpělivý a chápavý. Časem se vše urovná, nicméně začátky po porodu jsou zvláště důležité pro vztah.

Pár slov závěrem

Buďte k sobě milí a snažte se si vzpomenout, že ve vás stále jsou ty mladé páry, které zažívaly lásku století. Může tomu být i dál, stačí svého partnera vnímat, tolerovat a nepřestat milovat.