Úžasná francouzská delikatesa – MAKRONKY
Foto: Bozhena Melnyk / Shutterstock

Úžasná francouzská delikatesa – MAKRONKY

Většina z nás si je radši koupí v obchodě nebo ve vyhlášené cukrárně. Proč se tohoto dezertu bojíme a neupečeme ho doma? Vše musíme dodržovat přesně na gramy, postupujeme krok za krokem, ale za vyzkoušení tento recept určitě stojí!


Potřebné suroviny na těsto:

  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g bílku (cca ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v chladničce)
  • 50 g krupicového cukru
  • potravinářské barvivo

Potřebné suroviny na krém:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml suchého sektu

Postup:

  1. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem, rozmixujeme v mixéru a pak prosejeme přes jemné síto.  Prášek musí být jemný, abychom měli makronky hladké.
  2. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidáme potravinářské barvivo a vyšleháme pevný sníh.
  3. Směs mandlí a cukru přisypeme do sněhu a stěrkou mícháme, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Nesmí být příliš tekuté, na plechu by se nám rozteklo a makronky budou placaté.
  4. Těsto dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme (kolečka cca 4,5 cm) na plechy s pečicím papírem.
  5. Makronky necháme důkladně zaschnout – při doteku se nesmí lepit. Zasychání může trvat různě dlouho (30–60 minut). Předehřejeme troubu na 150 °C. Pečeme 10–12 minut.
 
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy

Další články z rubriky Recepty a Vaření

S příchutí Itálie: Kde se vzala pizza a patří na ni ananas nebo ne?

S příchutí Itálie: Kde se vzala pizza a patří na ni ananas nebo ne?

Chcete mít postaráno o pořádně žhavou debatu? Zeptejte se kohokoli, zda na pizzu patří ananas. Pizza s ananasem rozděluje lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Znáte historii této italské pochoutky a víte, co skutečně na pravou italskou pizzu patří?

Připravte si pravou domácí horkou čokoládu

Připravte si pravou domácí horkou čokoládu

Horká čokoláda je důvod, proč velká většina z nás miluje chladné měsíce. Nebo naopak zimu nesnášíte, ale jen díky tak skvělým příležitostem, jako je dát si lahodnou horkou čokoládu, ji přežijete.

Recepty z pohanky, které si můžete dát bez výčitek svědomí klidně i večer

Recepty z pohanky, které si můžete dát bez výčitek svědomí klidně i večer

Pohanka se konečně vrátila na výsluní – právem je tato potravina opět zařazována do běžného jídelníčku nejen v českých rodinách, ale vlivem důrazu na zdravější a rozmanitější stravu ji zařazují také školní a závodní jídelny. Jak si připravit pohanku doma, a těšit se tak z jejích prospěšných látek? Podívejte se na recepty, které obohatí váš kuchařský um.

Co si připravit na snídani a svačinu rychle a zdravě

Co si připravit na snídani a svačinu rychle a zdravě

Přejete si stát se králi kuchyně, avšak bez nutnosti trávit v ní půl dne? Právě pro vás jsou určeny rychlé a jednoduché recepty, jejichž přípravu zvládne opravdu každý. Vyberte si svůj recept pro snídani a chutnou (a hlavně zdravou) svačinku.

Recepty se špenátem a jak jej správně připravit?

Recepty se špenátem a jak jej správně připravit?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne špenát? Zelená hmota bez chuti ze školní jídelny? Pokud ano, je na čase dospět. Pro jednou vyzujte školní přezůvky a vydejte se do světa chutí, kde špenát umí inspirativně hrát jednu z hlavních rolí. Znáte salát z baby špenátu?


Další články z rubriky Recepty a Vaření