Jak připravíte pudinkovou bábovku?
Foto: Marielen Cestari Baldino / Shutterstock

Jak připravíte pudinkovou bábovku?

Milujete pečenou bábovku? Tak to jste na tom stejně jako Angličané! Ti bábovky zbožňují a říkají jim „bundt cakes”. Na snídani, jako dezert po obědě či ke svačině si můžete upéct bleskovou pudinkovou bábovku.

Angličané na bábovky nedají dopustit, bábovka u nich však původ nemá

Bábovka je v Česku nejoblíbenějším sladkým dezertem, s jehož přípravou si nemusíte lámat hlavu. Těsto na bábovku je hotové do půlhodinky, pak už se jen sama v troubě peče zhruba další hodinku. Její velmi snadná příprava je pravým důvodem, proč si bábovky oblíbily zejména Angličanky. I přesto, že má bábovka svůj původ jinde, v Anglii ji pečou ostošest, nicméně je to podobné jako u nás. Kromě složení těsta kladou anglické hospodyňky velký důraz na použití formy na bábovku. Ty lze v Anglii označit až za umělecká díla. Vy si s formou na bábovku hlavu nelámejte, na bleskovou pudinkovou bábovku si vystačíte s formou, kterou máte doma, případně můžete bábovkové těsto vylít na plech.

Jaké ingredience potřebujete?

Nic výjimečného, vystačíte s těmito surovinami:

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek mléka
  • jedna třetina hrníčku slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • tři čtvrtě hrníčku cukru
  • čtvrt hrníčku kakaa
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Na čokoládovou polevu si připravte:

  • kousek másla
  • kakao
  • mletý cukr

Na přípravě pudinkové bábovky není nic, co by nezvládl i začátečník. Proto pokud bábovku pečete poprvé, odhoďte ostych a pusťte se do toho. Nejprve zvládněte tu nejnepříjemnější část, jíž je bezesporu vymazávání a vysypávání bábovkové formy. Formu na bábovku je potřeba pečlivě vymazat, aby vám poté upečená krásně vylezla. Zvlášť pokud máte formu novou, dejte si záležet. Nové formy nejsou ještě vypečené a mohou pozlobit.

Pudink do bábovky nevařte, stačí použít jen pudinkový prášek.

Zdroj: Seregam / Shutterstock

Jak na přípravu těsta?

Ten, kdo by se nad názvem pudinková bábovka zhrozil, že bude muset vařit pudink, se může zase hodit do klidu. Žádný uvařený pudink nebude pro tuto bábovku potřeba. Bábovkové těsto je známé svou rychlostí a jednoduchostí, proto si vystačíte jen s pudinkovým práškem.

Jdeme na to? Nejdříve ze všeho smíchejte mouku, pečící prášek, sůl, jedlou sodu a pudinkový prášek.

V druhé míse do pěny vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej, mléko a vanilkový cukr. V této fázi uberte výkon mixéru na minimum a zapracujte mouku. Hotové těsto můžete ozdobit mramorováním tak, že od těsta oddělíte jednu třetinu a vmícháte do ní kakao. Úplně však postačí čokoládová poleva na povrchu bábovky.

Bábovku pečte v troubě při teplotě 180 °C přibližně jednu hodinu. Po upečení bábovku vyklopte na mřížku a polijte čokoládovou polevou. Tu vytvoříte smícháním rozpuštěného másla, moučkového cukru a kakaového prášku. Dobrou chuť!

 

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy