Proč rodiče neposlouchají své děti a pár tipů, jak to změnit

Proč rodiče neposlouchají své děti a pár tipů, jak to změnit
Každý rodič snad zažil tu situaci, kdy monotóním hlasem odpovídá svému dítěti na otázky, které pořádně ani nevnímá. Dítko nadšeně skáče radostí, co všechno mu netušící rodič povolil, a ten se pak nestačí divit. Jak často vy slyšíte od vašeho dítěte větu: “Ty mě ale vůbec neposloucháš!”

Je člověk schopen celý den poslouchat štěbetající děti?

Většinou jsme velmi kritičtí k druhým a v duchu se usmíváme, když při cestě do práce postřehneme, jak se nervózní maminka snaží něco rychle vyřídit na mobilu, zatímco automaticky odpovídá na netrpělivé otázky svého dítka. Ale nakolik my sami jsme schopni celý den pozorně vnímat neodbytné děti?

Není to tak dávno, kdy jsme sami byli rozpačití z rodičovské nepozornosti, jako dospělí jsme úplně stejní. Teď už svým rodičům rozumíme a sami toužíme být lepšími posluchači svých dětí, ale jak na to, když jsme zahlceni informacemi a pokyny ze všech možných směrů?

Špatný posluchač je roztěkaný, nesoustředěný a zaměřený příliš na vnitřní myšlenkový šum. Automaticky přikyvuje a opakuje slova druhého jako papoušek nebo odpovídá naučenými frázemi jako třeba: “Ty jsi šikulka. To se ti povedlo. No vidíš.” Obzvlášť matky jsou zvyklé své děti stále uměle ujišťovat o své pozornosti, ale ve skutečnosti vůbec nevnímají. Jak to tedy změnit?

Naučte se říkat NE

Ze všeho nejdříve se při každém zjištění, že myslíte na další povinnosti, zastavte, a vysvětlete dítěti, že nejprve něco dokončíte a teprve poté se mu budete věnovat. Ve speciálních případech si spolu můžete domluvit nějaké heslo nebo signál, což se vám bude hodit, když budete řídit nebo vyřizovat telefonické hovory. 

Odpovídejte otázkou

Naučit se své děti znovu poslouchat vyžaduje praxi. Začněte odpovídat otázkou, která vás s dítětem více propojí. “Tak o tom mi ještě povídej, jak se můžeš dostat na další level?” nebo “Co si představuješ, že bude za tím hradem na obrázku?” Začněte se opravdu zajímat o svět vašich dětí, uvidíte že vás to obohatí. 

Táhněte za jeden provaz

Neoddělujte se od svých dětí jen proto, že vy máte důležité úkoly a dítě si jen hraje. Chce-li vám vaše ratolest něco říct, přizvěte ji k činnosti, kterou právě děláte a povídejte si spolu. Děti mají silnou intuici a velice dobře ví, že jste myšlenkami někde jinde. Už ti nejmenší vám to brzy dají znát. Buďte upřímní a přiznejte, že potřebujete chvíli klidu, než se budete opět plně soustředit.