Bércoun, Fosa, Luskoun: I zvířata můžou vypadat velmi divně

Bércoun, Fosa, Luskoun: I zvířata můžou vypadat velmi divně
Divná zvířata upoutají naši pozornost stejně jako ti nejkrásnější zástupci zvířecího světa. A i přesto by se nám mohl jevit vzhled následujících zvířat velmi zvláštně, v přírodě dává všechno smysl, a tak bychom se měli podívat i na evoluční důvody, proč takto vypadají.

Bércouni

Bércouni jsou malí savci, kteří se dříve řadili k hlodavcům. Dnes víme, že se o hlodavce nejedná a že patří do vlastního řádu. Zvláštnost jejich vzhledu spočívá hlavně v malém chobůtku, který mají místo normálního nosu. Pokud tedy v Africe uvidíte malou myšku s chobotem, jedná se o bércouna. Těch druhů je několik, bércoun africký je častým chovancem v zoologických zahrádach, ale co se týče barevnosti, vede bércoun Petersův.

Fosa, Zdroj: Virginie Merckaert / Shutterstock

Luskoun velký

Luskouni, především největší druh rodu luskoun velký, jsou opravdu bizarní tvorové, kteří vypadají trochu jako obrnění mravenečníci. Taktéž se jim říká „chodící šišky“, protože jejich pancíř skutečně vypadá jako šiška. Přestože vypadají jako mravenečník zkřížený s pásovcem, mají úplně jinou příbuznost –⁠⁠ blíže si jsou s šelmami, i když šelmou vlastně vůbec nejsou. Jejich šiškový vzhled a schopnost se stočit do kuličky jim slouží jako obrana proti predátorům, luskouni totiž žijí v Africe a v Asii, tedy tam, kde žijí i levharti, lvi a tygři.

Tito neuvěřitelní ptáci žijící jako endemit na Galapážských ostrovech se mohou pochlubit téměř dva a půl metrů velkým rozpětím křídel a dokáží létat až do několika kilometrových výšek.

Fregatka velká

Tito neuvěřitelní ptáci žijící jako endemit na Galapážských ostrovech, se mohou pochlubit téměř dva a půl metrů velkým rozpětím křídel a dokáží létat až do několika kilometrových výšek. Jejich charakter je docela neoptimální, rádi útočí na jiné ptáky a příležitostně se dokonce pokoušejí ukrást jim jídlo. Co však činí tyto ptáky opravdu zvláštními, je ohromný červený vak, který mají samci na hrudi. Tento vak vypadá jako velký balón, kterým lákají partnerku.

Fosa

Fosa je zvláštní nejen od pohledu, ale i taxonomicky. Vědci se dodnes hádají, kam vlastně patří. Chvíli bychom ji našli mezi kočkovitými šelmami, pak zase chvilku u psovitých. A protože se teoreticky nikam správně nevešla, byl pro fosu (a fanaloku) vyroben vlastní řád, a to „Madagaskarské šelmy“. To i vysvětluje vše o zvířeti –⁠⁠ žije na Madagaskaru a je to šelma lovící především lemury. Vzhledově by se dala popsat jako kombinace surikaty, pumy, lemura a mangusty. Především kombinace dlouhého těla a dlouhého ocasu s krátkýma nohama vypadá divně.

 

Zdroj: