Jak dobře znáte třetí trimestr? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu

Jak dobře znáte třetí trimestr? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu
Těhotenství laicky řečeno trvá devět měsíců. Pro přehlednost je rozdělováno na několik částí. Ta poslední, takzvaný třetí trimestr, probíhá několik týdnů před porodem. Pojďte si s námi připomenout, co se v té době děje s plodem i matkou.

Od početí až k porodu plod projde třemi trimestry

Těhotenství se podle takzvaného gestačního věku dělí do tří období. A sice na období prvního až třetího trimestru. První trimestr trvá do 13. týdne gestačního věku, druhý trimestr probíhá od 14 do 27. týdne a třetí trimestr od 28. týdne až do doby porodu. Přičemž gestační věk můžeme chápat jako délku těhotenství od prvního dne poslední menstruace matky dítěte.

Plíce se vyvinou okolo 33. týdne

V období třetího trimestru již maminka pravidelně cítí pohyby dítěte. To také zvládá reagovat na zvuk a například na poklepání na břicho matky. Plod zvládá otevírat a zavírat oči, jeho nejčastější činností je spánek. Na začátku třetího trimestru má již dítě plně vyvinuté všechny orgány. Jediný orgán, který ještě potřebuje čas, jsou plíce. Ty dozrávají až okolo 33. týdne.

Plod má velmi křehké kosti

Ve třetím trimestru plod vypadá jako dítě. Od 31. týdne má také ochlupení. Pokožka se připravuje na cestu na svět a postupně růžoví a stává se pružnější a kvalitnější. I kosti plodu jsou již vyvinuté, avšak jsou velmi křehké. Třetí trimestr oficiálně končí porodem. Na ten je plod zpravidla plně připraven od 38. týdne. V té době by již měl být schopen zvládnout žít mimo dělohu. Od té doby je také narozené dítě považováno za donošené.

 

Zdroj článku: