Šokující obrat na trhu práce: Začátek roku přinese propouštěcí vlnu, je to neskutečné

Šokující obrat na trhu práce: Začátek roku přinese propouštěcí vlnu, je to neskutečné
Leden letošního roku přinesl pracovnímu trhu spíše nepříznivé zprávy. Částečně šlo o očekávané fenomény, přesto je ale na místě opatrnost. Pracovní trh se totiž podle všeho částečně mění.

Lednové propouštění

V průběhu prvního měsíce roku se objevilo hned sedm firem, které v souladu s pravidly oznámily úřadům hromadné propouštění. Ve stejném období loňského roku to bylo firem devět, na druhou stranu ale o práci přijde 913 lidí, což je o 205 osob více. V porovnání s prosincem byl nárůst dokonce 565 zaměstnanců.

Nejvíce lidí ztratí práci v Jihočeském kraji (196) a na Vysočině (180). Na třetím místě tohoto pomyslného žebříčku je Jihomoravský kraj se 156 zaměstnanci. Ve všech jmenovaných krajích budou ve velkém propouštět tři firmy (některé firmy mohou propouštět ve více krajích, proto není rozpor mezi sedmi zaměstnavateli snižujícími stavy a třemi v každém z vyjmenovaných krajů).

Kdo přichází o práci?

Mezi propouštěnými jsou nejčastěji montážní dělníci, pracovníci ve výrobě elektrických zařízení či pracovníci ostrahy. Stejně tak ale přicházejí o práci IT specialisté nebo pracovníci ve vzdělávání. Tyto profese přitom nemusí mít na růžích ustláno ani v dalších měsících, ale propouštění se může dotknout i jiných.

Situace na pracovním trhu je nicméně trochu jiná než v předchozích letech. Více než šest let Úřady práce nezažívaly, aby dlouhodobě evidovaly více uchazečů o zaměstnání než volných míst. Celková nezaměstnanost byla v lednu 4 % a bez práce bylo 295 546 lidí, oproti prosinci o 16 319 uchazečů více. Aktuální nezaměstnanost je v Česku nicméně stále jedna z nejnižších v Evropské unii.

Nejčastěji patří mezi propuštění montážní dělníci
Nejčastěji patří mezi propuštění montážní dělníci | Zdroj: welcomia / Depositphotos

Není důvod k panice

Analytici nicméně upozorňují na to, že trh práce se chová v zásadě očekávatelně a v souladu s dobře známými trendy. S koncem roku totiž končilo mnoho termínovaných pracovních smluv, stejně jako řada oborů v zimě tlumí svoji činnost (typicky stavebnictví). Svoji činnost také ukončila řada živnostníků.

Poněkud specifickou situaci vytváří fakt, že velmi nízká nezaměstnanost (byť došlo k jejímu mírnému nárůstu) je v situaci přetrvávající ekonomické stagnace. To svědčí jednak o problematické struktuře české ekonomiky, ale také o tom, že trend propouštění by mohl pokračovat i v dalších měsících a o práci by mohly přijít další stovky lidí.

Větší konkurence na trhu práce by ale současně mohla mít i pozitivní dopady a dopomoci k jeho rozhýbání. Ekonomové rozhodně nevidí rok 2024 v oblasti zaměstnanosti příliš černě, a i když může dojít k mírnému zvýšení rekordně nízké nezaměstnanosti (odhadují nárůst z 3,6 % na 3,8 %), nepůjde o nic dramatického.