Test rtěnek: Zjistili jsme, které vydrží neustálé nandávání a sundávání roušek i vydatný oběd

Test rtěnek: Zjistili jsme, které vydrží neustálé nandávání a sundávání roušek i vydatný oběd
Rády nosíte rtěnky, ale pořád ne a ne najít tu, která by na rtech opravdu držela? Mrkněte na ty, které otestovala naše redaktorka. Najdete mezi nimi skutečné držáky!

Nalíčené rty dodají tváři krásný a upravený vzhled během chvilky. Horší ovšem je, že některé rtěnky se rozmazávají, vytrácejí nebo otiskují. Pokud nemáte možnost se občas zkontrolovat v zrcadle (nebo vás to prostě nebaví), je potřeba vybrat takovou rtěnku, která bude opravdu držet. Naštěstí jich je požehnaně.

Obecně platí, že matná rtěnka bude držet vždy lépe, nežli lesklá či krémová. A mezi matnými jednoznačně vedou ty tekuté. Některé z nich vydrží opravdu všechno, včetně mastného oběda nebo vášnivé „líbačky“. Nevýhodou matných a tekutých rtěnek však je, že mohou vysušovat rty. Tomu se dá předjít správnou péčí. Vždy po odlíčení použijte balzám a alespoň dvakrát do týdne dopřejte rtům peeling (není nutné pořizovat drahé produkty, stačí pouze rty lehce třít jemným zubním kartáčkem).

Pro větší výdrž rtěnky je dobré rty před nanášením lehce přetřít matujícím make-upem nebo pudrem. Určitě nevynechávejte konturovací tužku. Pokud nechcete mít ke každé rtěnce navíc ještě tužku ve stejné barvě, využijte bezbarvou (prodává například Astor nebo Bourjouis). Konturka zajistí ostré okraje a zabrání rozpíjení rtěnky.

Maybelline SuperStay Matte Ink

Tohle je absolutní držák. Navíc se dá pořídit v běžných drogeriích za cenu okolo dvou stovek, takže jasná „must have“ rtěnka. Testovali jsme odstín Dancer (tmavší červená). Barva se musí nechat chvíli zaschnout, ale pak drží jako přibitá. Navíc v průběhu dne odstín skoro vůbec neoxiduje, což se u některých tekutých rtěnek stává. Tahle během dne sice ztmavne, ale jen maličko, takže si běžná pozorovatel ani ničeho nevšimne. Na hrnku ani roušce nezanechává žádné otisky a vydrží i oběd nebo líbání. Pokud jí dáte opravdu zabrat, je třeba ji malinko opravit u vnitřní strany rtu, ale obvykle vydrží celý den i bez toho. Navíc nezanechává nepříjemný pocit na rtech a téměř nezvýrazňuje vrásky. Aplikátor je dobře tvarovaný a krásně vykreslí kontury rtů i jejich plochu.

Sephora Rouge Matte

Jedná se o klasickou matnou rtěnku. Zkoušeli jsme v odstínu No Way!, tedy jasné červené. Normální provoz zvládá dobře, při pití sice nechává drobné otisky na skleničce, ale barva drží. Problém má ale s rouškou – i přes použití konturky se nandáváním a sundáváním roušky lehce rozmazává do okolí rtů. Po jídle je nutno přelíčit, nicméně pracuje se s ní hezky, takže to jde zvládnout i po paměti bez použití zrcátka. Je ideálním kompromisem pro někoho, kdo má extrémně suché rty nebo mu vadí tekuté rtěnky, ale přitom touží po matné barvě.

Bourjois Rouge Velvet Ink

Další zástupce tekutých rtěnek. Má tenký aplikátor, který ze začátku může působit zvláštně, ale po pár vyzkoušeních zjistíte, že se s ním rtěnka nanáší velmi pohodlně. Je potřeba ji při nanášení důkladně rozetřít, aby byly rty rovnoměrně pokryty. Pak ovšem zaschne a drží velmi dobře. Po větším jídle je potřeba trošku upravit u vnitřku rtů a v průběhu dne se barva lehce vytrácí a bez přelíčení působí o něco méně sytě. Má velmi lehkou strukturu a vůbec nevysušuje. Barva nepodléhá oxidaci, odstín je po celý den stejný.

Rossman RL de Young tekutá rtěnka

Velké překvapení našeho testu. Za velmi nízkou cenu hodně muziky. Drží podobně dobře, jako dražší varianty. Malinko zvýrazňuje vrásky, ale ne víc, než je u tekutých rtěnek obvyklé. Svojí strukturou se velmi podobá své dražší kolegyni od Maybeline nebo tekutým rtěnkám od Sephory. Snadno se nanáší a obvykle není potřeba opravovat ani po vydatnějším jídle. Ideální pod roušku nebo pro případy, kdy nemáte možnost kontrolovat líčení v zrcadle.

Sephora Cream Lip Stain METAL Matte

Tekuté rtěnky od Sephory jsou klasika. My vybrali poněkud netradiční metalicky matný odstín. Drží výborně, není nutno ji téměř vůbec upravovat, a to ani po jídle. Je ovšem nutno dodat, že recenze u sepohoráckých rtěnek zmiňují, že různé odstíny mají různou výdrž, takže určitě doporučujeme nejprve vyzkoušet vámi vybraný odstín v kamenné prodejně. Klasická varianta maličko zvýrazní vrásky, ale pokud nemáte vyloženě vrásčité rty, není to téměř znát. Třpytky v metalicky matném odstínu ke zvýraznění vrásek ještě přispívají, pokud z toho tedy máte obavy, sáhněte po klasickém matném odstínu. 

Mary Kay gelová polomatná rtěnka

V období, kdy není nutné nosit roušky, patří Mary Kay rtěnky mezi mé oblíbené pro denní přirozené líčení. Navíc odstín Mauve Movement sluší všem. Polomatné rtěnky Mary Kay dobře vypadají, vůbec se nerozpíjejí do okolí rtů, jejich barva se smývá postupně a přirozeně a snadno je přelíčíte i bez použití zrcátka. Nechávají sice otisk na hrnečku, ale nějaká barva na rtu vždy zůstane, takže nehrozí trapná situace, kdy budete mít nalíčenou jen část rtů. Navíc nevysušuje rty, a kdyby příjemně nevoněla, ani nepoznáte, že ji na rtech máte. Perfektní volba pro někoho, kdo klasické matné rtěnky vůbec nesnese. Do roušky se barva lehce obtiskává a při častějším sundávání a nadávání roušky se občas malinko rozmaže přes okraj rtů. Rozmazávání je ale rozhodně horší v případě gelové pololesklé verze. Polomatná při troše opatrnosti většinou vydrží. Na rtech je velmi příjemná a dopřeje matný vzhled i těm, kteří trpí na suché rty.