Dětské snění: Jak pomocí snů rozvíjet kreativitu a představivost

Dětské snění: Jak pomocí snů rozvíjet kreativitu a představivost
Děti své sny často považují za veselé hřiště, kde hlavní slovo má fantazie. Nehledě na to, zda se jim zdá sen zábavný nebo strašidelný, mají většinou chuť jej sdílet se svými rodiči. Sdílení snů rozvíjí tvořivost a přináší radost a otevřenost v rodinných vztazích.

Dětem se mohou zdát tři typy snů:

Sny založené na skutečných podnětech

Takové sny odrážejí aspekt životních zkušeností. Příběh je rozvíjen pomocí představivosti, avšak místo a situace jsou reálné.

Zdroj: Autor: Sergey Nivens / Shutterstock

Fantastické sny

Sny, ve kterých se odráží fantazie snícího, mohou být plná dobrodružství a kreativity. Obsahují bohatý materiál týkající se rozvoje dítěte.

Noční můry

Sny, které u dítěte vzbuzují úzkost. Poukazují na nezpracovaný problém v denním životě, přetlak myšlenek nebo na obrazy z filmů či knih, s kterými dítě v poslední době přišlo do kontaktu.

Nezapomeňte, že pro pochopení významu dětského snu je nezbytná souvislost, na základě níž se jednotlivé obrazy zjevují, a pocity, které dítě během snu zažívá. Dítěti se například může zdát, že do jeho pokoje vešlo strašidlo. Ve většině případů bude takový sen děsivý. Pokud však dítě se ve snu cítí plné odvahy, pak může strašidlo znamenat překonaný strach. Už jen samotným povídáním si o snech dítěti pomáháte ujasňovat si představy a přispíváte k rozvoji jeho tvořivosti a v neposlední řadě také ke vzájemnému sblížení.

Sny o zvířatech

Mladším dětem se často zdá o lvech a tygrech. Ve snech starších dětí se objevují zejména vlci, gorily a jiná divoká zvířata. Divoké zvíře může představovat obávanou osobu, strach nebo naopak touhu po dobrodružství. Sny o ptácích odrážejí dětskou tvořivost a chuť poznávat. Mnohdy děti s ptáky i létají. 

Přírodní prvky ve snech

Voda symbolizuje klidnou hladinu prohřátou sluncem. Může značit emoce, které dítě nemá pod kontrolou. Rychle plynoucí řeka bude pravděpodobně znamenat, že se situace pro dítě vyvíjí příliš rychle. 

Valící se voda v podobě povodní nebo obrovských mořských vln obvykle vyvolává pocit ohrožení.

Lesy, parky, krajiny

Pobyt v parku poukazuje na to, že dítě je rádo akční a v pohybu. Velký park plný příjemných zákoutí odráží pozitivní pocit hravosti a pohody. Pokud se dítě nachází samo uprostřed rozlehlého parku a sen je propojený s negativními pocity, může to znamenat, že se cítí osamělé nebo izolované. Dítě samo uprostřed hlubokého lesa symbolizuje, že se v současné době něčeho obává nebo má před sebou náročnou zkoušku, ve které musí samostatně obstát. 

Oheň, plameny a kouř jsou ve snech obecně děsivé. Představují primitivní nezkrotné emoce či zuřivost.

Vítr vyvolávající pocit strachu je projevem vnitřního boje. Nemůže-li se dítě ve větru pohybovat, značí to, že určité téma ve svém životě nedokáže ovládnout.

Sny o lidech

Vyskytnou-li se ve snu dítěte lidé, ať už známí nebo cizí, je důležité zeptat se jej na pocity, které k osobám ve snu cítí. Ve snech se postavy často zmenšují nebo zvětšují. Jsou-li lidé ve snu větší než dítě, může se v pozici k nim cítit bezvýznamné či utlačované. Jsou-li naopak menší, sen naznačuje, že se mu ze života vytrácejí a v jeho blízkosti často chybí. 

Sny se školní tématikou

Učitel vyjevující se ve snu prostřednictvím neobvyklé postavy, prozrazuje vztah dítěte k učiteli. Dítě se při snění často ocitá před tabulí a je vystaveno zrakům celé třídy. Tato snová situace je běžným symbolem úzkosti. Je-li ve snu spolužáky podporováno, značí to pocity bezpečí a přátelství. 

Negativní pocity ve snech

Někdy se stane, že se dítě svěří s obavami ze snu, ale nedokáže říci podrobnější informace nebo si sen prostě nepamatuje. Je důležité si s dítětem o jeho pocitech vždy popovídat nebo jej nechat emoce vyjádřit kreativně, například pomocí malování či hudby.