Dýně je dobré předpěstovat, pak se jim bude dařit

Dýně je dobré předpěstovat, pak se jim bude dařit
Dýně je neodmyslitelnou součástí výzdoby oslav k Halloweenu. Samozřejmě jí ale můžete použít jako zeleninu v kuchyni. Předpěstování v uzavřených prostorách se vyplatí.

Parapet nebo skleník

Pokud chcete mít krásné velké dýně, doporučuje se je předpěstovat ve skleníku nebo na parapetu. Tento postup si vyplatí zejména u druhů s dlouhou dobou pěstování a také u zahrad, které jsou umístěné v chladných polohách. Rostliny potom v záhoně rostou rychleji, lépe prospívají a tvoří krásné veliké plody. Sazenice byste ale neměli nechávat na parapetu příliš dlouho.

Předpěstování dýní

Snem každého zahrádkáře je bohatá úroda. K tomu, abyste mohli sklízet chutné dýně, doporučuje se je předpěstovat na parapetu nebo ve skleníku. Nezačínejte s pěstováním příliš brzy. Pokud by sazenice byly příliš dlouho na parapetu nebo ve skleníku, pak rostou příliš do výšky a jsou štíhlé. Lepší je počkat na půlku dubna.

Jak na to?

1. Připravte si květináče, jejichž průměr činí okolo deseti centimetrů.

2. Zvolte zeminu chudou na živiny, aby si dýně vytvořily silný kořenový systém.

3. Semínko do květináče zatlačte asi dva centimetry do hloubky.

4. Umístěte nádoby s rostlinami na světlé místo s teplotami mezi 20 a 24 stupni Celsia.

5. Během fáze klíčení udržujte tak, aby byla semínka rovnoměrně vlhká.

Přesazení na záhon

Až z vašich výhonků vyrostou silné sazenice, přesaďte je po třech zmrzlých na zahradu. Zvolte slunnou polohu, protože tam se půda rychle prohřeje. Podloží by mělo být v ideálním případě bohaté na humus a na živiny.

Odstup mezi rostlinami

Záleží na druhu rostliny, odstup mezi rostlinami v řádcích může činit přibližně 1,5 až 2,5 metrů. Ideální rozestup mezi rostlinami je mezi 0,5 až 1,5 metry. Zalévejte dýně velkoryse a po pár týdnech je zahrňte zralým kompostem. Rostliny vám to oplatí hojností listů. Dýně potřebuje hodně prostoru a nemá ráda těsné sousedství s jinými plodinami. Kvůli potenciálnímu přenášení houbových chorob se doporučuje nepěstovat dýně v blízkosti okurek, rajčat nebo brambor.

Sklízení plodů

Plody se sklízejí koncem srpna, když jsou dýně oranžové syté, mají dřevnatou stopku a ztvrdlou slupku. Pokud je dýně nedozrálá, není lahodná a když je přezrálá, klesá její výživová hodnota.

Dýně hokaido

U nás je tato odrůda velmi oblíbená. Její výhodou je poměrně snadné pěstování a dýně je bohatá na vitaminy B, C, E, K, na minerály jako jsou železo, hořčík, sodík, zinek, draslík a sodík. Dýně obsahuje betakaroten, který se přeměňuje na vitamin A.

Z dýně Hokaido můžete uvařit výbornou polévku.
Z dýně hokaido můžete uvařit výbornou polévku plnou vitaminů. | Zdroj: nesavinov / Depositphotos

Léčivé účinky

Dýňová semínka jsou vhodná při zánětech močového měchýře a ledvin.

Dýně posiluje imunitní systém, tudíž chrání tělo před viry a bakteriemi, dále pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku, protože obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Také dokáže bez problému tělo zasytit, proto se hodí také při hubnutí. 100 gramů dýně obsahuje 30 kalorií a také má vysoký podíl vody, konkrétně 90 %. Proto se hodí i k detoxikaci.

Zdroje článku: