Výhody a nevýhody lásky přes internet

Výhody a nevýhody lásky přes internet
Při hledání svého protějšku stále méně spoléháme na každodenní fyzické setkávání a jsme čím dál více aktivní v hledání přes internetové sítě. Obzvlášť doba koronavirová nám k seznámení na dálku přihrává.

Od roku 1995 se přibližně třetina vztahů seznamuje přes internetové sítě a s rozvíjejícími technologiemi čísla stále rostou. Láska přes internet dnes není ničím výjimečným, aplikace a weby na seznamování jsou velmi populární. Dávno už neplatí, že by se na internetových seznamkách pohybovali jen introverti, kteří mají v reálném světě problém někoho najít, zvědavost a touha po rychlém seznámení dle vlastních preferencí láká na online seznamky také extroverty.  

Výhody

Z výsledku socioložky Giny Potarcaové z Ženevské univerzity vyplývá, že internet podporuje vyšší různorodost párů ve srovnání se seznamováním tradičním ve škole, v práci, skrze rodinu, přátelé nebo náboženské prostředí. Vztahy vzniklé z internetové seznamky jsou trvalejší a častěji vedou k dlouhodobým závazkům.   

Při pracovním vytížení je seznámení přes sítě jedinou možností, jak nezůstat sám. Člověk, který se v běžném životě nesetkává s rozmanitou společností, má na internetu větší šanci potkat svůj protějšek. Vyplněné profily uživatelům šetří čas, rozhodují se podle kritérií, která jsou velmi důležitá – jako třeba nezávazný nebo závazný vztah, láska k dětem apod. Přitom pro mnohé je snazší odmítnout nápadníka na dálku než z očí do očí. 

Nevýhody

Při běžném seznamování nám je k dispozici přirozený filtr v podobě naší rodiny a nejbližších přátel, který v online prostředí chybí. Na místě je větší obezřetnost a po delším hledání nám hrozí, že se při seznamování staneme detektivy či obchodníky na burze. Obrovské množství profilů a inzerátů nám k tomu jen nahrává. Lidé se snaží na seznamkách se ukázat v co nejlepším světle, upravují si profilové fotografie, v popisu vystihnou pouze své přednosti, ale zároveň chtějí o těch druhých zjistit pravou skutečnost. V konverzaci sledují pravopisné chyby a na jejím pozadí hledají stopy po podezřelých okolnostech. 

Ať už se seznamujeme v online světě nebo v tom skutečném, rozhodně nespěchejme. Pokud je naším záměrem najít partnera pro dlouhodobější vztah, nedílnou součástí jeho povahy by měla být tolerance a trpělivost. A tyto vlastnosti se dobře prokážou jedině, když nebudeme tlačit na pilu – ať už na ulici nebo na síti.