5 zázračných bylin pro zdravé plíce. Máte je ve spižírně?

5 zázračných bylin pro zdravé plíce. Máte je ve spižírně?
Na zahradě a při procházkách najdeme především na jaře, ale i v průběhu celého roku, řadu bylin, které nám pomohou při léčbě kašle. Odvary a výluhy z nich výrazně ovlivní průběh a délku rekonvalescence. Poznejte ty nejúčinnější bylinky na kašel podle Marie Treben.

Podběl

Již američtí indiáni používali tuto skromnou rostlinu se světle žlutým květem k posílení plic. Podběl prospívá oslabeným průduškám i dýchacímu ústrojí jako celku, výborně cesty pročistí a zbaví je přebytečného hlenu.  

Dobromysl

Jak již sám název napovídá, bylinka dobromyslu uzdravuje naši mysl. Kromě toho, že tato nenápadná rostlina s červenofialovými květy posiluje psychiku, prospívá celé dýchací soustavě. Odstraňuje zduření sliznic a zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Bylina ideální do večerní čajové směsi, díky které se zlepší dýchání a zklidní nervová soustava.

Zdroj: Autor: LiliGraphie / Shutterstock

Plicník

V prvních jarních dnech při procházkách lužním lesem můžete objevit koberce drobných růžovo-modrých květů. Odvar z květů a listů plicníku léčí záněty a zápaly plic, ideálně v čajové směsi spolu s diviznou a jitrocelem.

Jitrocel

Jitrocel má několik lidových názvů. Hojíček proto, že jeho přiložením snadno zacelíte drobné rány, svalník na namožené svaly a myší ouško podle tvaru lístků. Nejznámější je však svými hojivými účinky na podrážděné sliznice dýchacích cest. Společně s mateřídouškou je ideální kombinací pro léčivý čaj na zahleněné plíce. Bylina, která nám roste doslova pod nohama je dostupná úplně všem.  Vzpomeňte si na jaře na jitrocel, na zahradě nebo v čisté přírodě si několik hrstí natrhejte a nasušte.

Dobromysl je ideální do večerní čajové směsi, díky které se zlepší dýchání a zklidní nervová soustava.

Lékořice

Lékořice patří mezi nejpoužívanější byliny v léčivých směsích. Záznamy o ní jsme mohli nalézt již v egyptských papyrech. Sladký kořen, jak se lékořici lidově říká, pomáhá nejen celé trávicí soustavě, ale výrazně zvlhčuje prostředí v dýchacích cestách. Zároveň také léčí záněty, usnadňuje vykašlávání a podporuje imunitu. Avšak osoby s vysokým krevním tlakem by měly být v jejím užívání opatrní.

Zdroj:

  • Zdraví z boží lékárny, Maria Treben