Bezlepková potravina, která zahřeje, zlepší trávení a posílí imunitu

Bezlepková potravina, která zahřeje, zlepší trávení a posílí imunitu
Proso je vedle ječmene a pšenice nejstarší kulturní plodinou vůbec. Odstraněním svrchní slupky z prosa vznikají jáhly. Už staří Slované konzumovali jáhly v podobě výživných kaší, placek či polévek. Dnes se jáhly staly hlavně důležitou součástí jídelníčků pro celiaky.

Elixír pro tělo i duši

Jáhly zařazujeme jako první lék při nachlazení. Jahelná kaše s medem prohřeje tělo, zklidní psychiku a utiší podrážděnou sliznici. Jáhly jsou zásaditou potravinou, která rychle dodá energii. Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B zlepšují náladu a působí proti depresi. Mají nízký glykemický index, a tak jsou vyhledávanou potravinou při redukční dietě. Nezastupitelnou roli však hrají při léčbě trávicích potíží. Harmonizují zažívací systém a posilují žaludek, slinivku i slezinu. Pro vysoký obsah železa se doporučují lidem trpící chudokrevností.

Všestranné využití

Jáhly připravíme snadno, obdobně jako rýži. Vaříme 15–20 minut ve dvojnásobném množství vody. Jáhly používáme jako přílohu k masu, zelenině a omáčkám. Z jáhel dále připravujeme kaše, placičky, nákypy, knedlíčky, dezerty nebo jen jako zavářku do polévky. Velmi dobře se kombinují s brambory nebo čočkou. Na první dojem se obyčejné chudé jídlo – šťouchané brambory s jáhly a cibulkou stane vynikající večeří, která prohřeje a zasytí.

Jáhly patří mezi zahřívající potraviny s posilujícím účinkem na imunitní systém. V chladnějším období jsou vhodnou náhradou rýže nebo brambor. Doporučují se sportovcům, dětem a lidem trpícím na potravinové alergie. Jáhly na český stůl prostě patří.