Vytvořte si posvátný prostor pro dobrý spánek a příjemné sny

Vytvořte si posvátný prostor pro dobrý spánek a příjemné sny
Jste ráno často unavení, špatně se vám vstává nebo vás trápí noční můry? Máte problém pamatovat si sny, které se vám zdají? Upravte prostředí, ve kterém spíte a vytvořte si večerní rituál.

Až třetinu života strávíme spánkem, avšak z velké části můžeme určovat, co se nám bude zdát. Ke kvalitnímu spánku a dobrým snům přispějeme vytvořením kvalitního odpočinkového místa a zdravé rutiny před spaním. Řadu činností, které prospívají našemu odpočinku, děláme zcela automaticky. Některé zlozvyky se však kradmo proplíží do naší každodennosti, aniž bychom si toho všimli. Pokud se vám zdají časté noční můry nebo nemůžete večer zabrat, podívejte se, zda jste už udělali vše pro svou spánkovou hygienu.

1. Postel jako království

Nejdůležitější ze všeho je naše postel. Je to místo, kde prospíme část svého života a žádné jiné si nezaslouží větší pozornost než právě naše postel. Vyberte si kvalitní matraci, příjemnou přikrývku, pěkné povlečení a pohodlné polštáře. Dávejte si záležet také na kvalitním pyžamu nebo noční košili. Oblečení, které nosíme pouze v době spánku nebo těsně před spánkem připravuje mozek na jeho útlum a uklidňuje naši nervovou soustavu. 

Zdroj: Autor: Africa Studio / Shutterstock

2. Provětrejte svou ložnici

Nejen čistý vzduch vám pomůže k dobrému spánku. Z místnosti, kde spíte, si vytvořte posvátný prostor, do kterého se budete těšit. Do ložnice nepatří žádné pracovní věci, harampádí nebo prádlo čekající na vyžehlení. I pokud nemáte vlastní pokoj, vytvořte si alespoň svůj koutek, kde se budete cítit příjemně, nerušeni od běžných úkolů a povinností. 

3. Barvy, vůně a světlo

Rozhlédněte se kolem místa, kde spíte. Uklidňují vás barvy, které v místnosti převažují? Příliš intenzivní barvy nás stimulují k činnostem a přemýšlení, což se hodí, když potřebujeme dlouho do noci pracovat, ale pokud toužíme po hlubokém uzdravujícím spánku, měli bychom raději volit jemnější odstíny oblíbených barev. Stejně tak silné vůně dráždí náš limbický systém. Raději odstraňte všechny parfémy ze své ložnice a vyberte si příjemnou uklidňující vůni do difuzéru nebo aromalampy. Pokuste se také co nejvíce omezit vnější zdroje světla. Pořiďte si tmavé závěsy, a místo jednoho zdroje světla, si v ložnici rozmístěte několik lampiček a stínidel. Atmosféra v místnosti se tak úplně změní v relaxační. 

Ke kvalitnímu spánku a dobrým snům přispějeme vytvořením kvalitního odpočinkového místa.

4. Omezte používání elektronických přístrojů

Možná jste celý den v pohybu a večer je jediný čas, kdy si můžete zahrát oblíbenou počítačovou hru. Právě jste si pořídili čtečku elektronických knih  nebo si před spaním rádi pouštíte nekonečný seriál. Rozhodně nejde o to odstranit všechnu elektroniku z dosahu nočního stolku, spíš se zamyslete, co vás uklidňuje a co vám přináší stres. Výhoda moderních elektronických přístrojů je ta, že na nich lze nastavit automatické vypnutí. Využijte této báječné funkce!

5. Sestavte si večerní rutinu

Pro svůj spánek můžete úplně nejvíc udělat pravidelnými návyky. Dvě hodiny před spaním ztlumte světla ve všech místnostech. Můžete si pustit oblíbenou hudbu, zapálit si svíčku a nakapat uklidňující vůni do vypařovátka. Udělejte si čas na vámi oblíbené relaxační techniky.  Nenapadá-li vás samotné žádná činnost, tady je pár tipů:

Cvičení jógy

Naučte se některou večerní protahovací sestavu. Cvičení jógy můžete spojit s meditací před spánkem. 

Psaní deníku

Vypsání se z denních zážitků je jedna z nejlepších metod, jak před spánkem pročistit mysl. Pokud použijete klasický blok a tužku, bude metoda ještě účinnější.

Kreativní sešity nebo omalovánky pro dospělé

Nebaví-li vás psaní, zkuste pastelky. Probudíte v sobě tvůrčího ducha, a naopak toho hlídacího dokonale uspíte. 

Četba

Léty ověřená klasika. Kolik knih vám netknutě leží na poličce? Pusťte se do četby. Jsou-li večer vaše oči unavené, vyzkoušejte audio-knihu. 

Ruční práce

Zklidnit vás mohou také ruční práce, u kterých nemusíte příliš přemýšlet. Možná potřebujete novou šálu nebo by se vám na ubrusu hodila nová výšivka?

Zdroj: