Tablety do myčky vám dokonale vyčistí nejen troubu

Tablety do myčky vám dokonale vyčistí nejen troubu
Mastnota, připáleniny a zbytky jídla jsou hotovým neštěstím v kuchyni. Každý už se ocitl v situaci, kdy musel řešit tento problém na povrchu nejen nádobí, ale také spotřebičů, jako je například trouba. Pomoci vám mohou tablety do myčky.

Zašpiněná trouba

Čištění zašpiněné trouby od mastnoty a dalších nečistot je velmi nechtěným pracovním úkonem v kuchyni, kterému se většina lidí nejraději vyhýbá, dokud může. Čím déle se s čištěním otálí, tím je čištění náročnější a delší. Nabízí se hned několik variant, jak vyčistit troubu. Rozhodně se ale vyvarujte použití chemických čističů. Jídlo, které pečete, může nasáknout chemické přísady z těchto čističů. Jak tedy vyčistit troubu, aniž byste se uchýlili k použití chemických čisticích přípravků?

Inspiraci hledejte v myčce

Zašpiněné nádobí můžeme oproti troubě mnohem pohodlněji očistit, protože je menší a můžeme s ním pohodlně manipulovat. Daleko snazší je použití myčky na nádobí, která se vám postará o zašpiněné nádobí během jednoho mycího cyklu. Kombinace tablet do myčky s vodou vytvoří jemnou pastu, která zbaví nádobí veškerých nečistot, včetně mastnoty a zbytků jídla. Na stejném principu funguje i tableta ponořená do vody, což je ideální způsob, jak odstranit nečistoty ze skleněných dvířek trouby.

Čištění trouby tabletami do myčky

Pro čištění trouby pomocí tablet do myčky budete potřebovat jednu nebo dvě tablety do myčky (podle míry znečištění) a kbelík teplé vody. Nezáleží na značce ani vůni tablet, záleží pouze na tom, aby byla tableta pevného skupenství, nikoliv gelového. Pro vyčištění skleněných dvířek namočte tabletu pouze na chvíli, aby se nerozpustila. Poté nasáknutou tabletou můžete začít s čištěním zašpiněných dvířek. Na konci dvířka očistěte navlhčeným hadříkem. Výsledkem budete doslova nadšeni. Místo zdlouhavého drhnutí a případného poškrábání drátěnkou, budete mít dokonale čistá dvířka.

Tablety do myčky poslouží i jinde

Tablety do myčky můžete využít i jinde, než jen pouze v myčce nebo v troubě. V silně znečištěném hrnci, misce nebo jiné nádobě, rozpusťte tabletu v teplé vodě. Po rozpuštění tablety v teplé vodě se velmi snadno zbavíte všech připálenin a dalších vrstev. Stejným způsobem vyčistíte další spotřebiče, jako je například fritéza nebo kuchyňský robot. Tablety do myčky jsou skvělými pomocníky i při odstraňování skvrn z dlaždic, koberců nebo jiných textilií. Stačí je rozpustit v horké vodě a pomocí houbičky očistit postižená místa. Tablety pomohou i s ucpaným odpadem. Stačí rozpustit tabletu ve vroucí vodě a poté ji vlít do odpadu. Nezapomeňte opláchnout čistou vodou; výsledkem bude vyčištění odpad s vůní.

K čisté troubě pomůže i jedlá soda.
Troubu vyčístíte i jedlou sodou. | Zdroj: geo-grafika / Depositphotos

Čištění trouby jedlou sodou a solí

Nabízí se ještě jeden způsob, jak vyčistit troubu, a to za pomocí jedlé sody, soli a vody:

  • Smíchejte dvě lžíce jedlé sody s jednou lžící soli a dvěma lžícemi vody, aby vznikla krémová pasta.
  • Nyní rozetřete pastu na postižená místa houbičkou. Dávejte pozor na topná tělesa, aby nedošlo k jejich poškození.
  • Nechte aplikovanou pastu působit zhruba 20 až 30 minut. Je důležité, aby byla dvířka trouby zavřená.
  • Po uplynutí času vytřete troubu vlhkou utěrkou z mikrovlákna nebo houbičkou.
Zdroje článku: