Jak usnadnit dětem s poruchou pozornosti návrat do školy

Jak usnadnit dětem s poruchou pozornosti návrat do školy
Pro všechny děti je obtížné si po měsících volnějšího režimu zvyknout na nový školní režim. Pro děti s ADHD nebo ADD je návrat do školy ještě náročnější. Zkuste dětem usnadnit začátek školního roku podle rad speciální pedagožky Cheryl R. Carter.

Zaveďte pravidla a rutinu

Jasná a jednoduchá pravidla děti chrání a poskytují jim prostor, v němž se mohou bezpečně pohybovat a experimentovat se svobodou. Struktura a předvídatelnost navíc dětem s poruchou pozornosti vyloženě prospívají. Nejprve si společně rutinní činnosti sepište a vyvěste na dobře viditelné místo. Seznam by měl být co nejstručnější, aby se v něm dítě dobře orientovalo. Pravidla na každý den poskytují všem dětem emocionální a fyzické bezpečí, ale děti s poruchou osobnosti pobyt v chaotickém prostředí doslova vysiluje. 

Tipy: Pro menší děti používejte rozvrh obrázkový. Jako motivaci můžete použít nálepky nebo pozitivní odměny, které budou nejlépe stmelovat celou rodinu. S odměnami přestaňte, jakmile si dítě návyk osvojí a soustřeďte se na nový návyk. 

Zdroj: Autor: Halfpoint / Shutterstock

Dejte si více času

Při plánování denního rozvrhu počítejte dopředu s drobnými přechodovými rituály. Dětem s poruchou pozornosti dělají rychlé změny problém, proto například při odchodu do školy potřebují více času. Používejte vámi osvědčené metody nebo se inspirujte novými. 

Tipy: Po snídani, kdy je třeba si zkontrolovat tašku a začít se oblékat, můžete pustit písničku během které se oba připravíte. Naučte dítě nastavit si budík nebo stopky na mobilu. Tyto techniky si však nacvičte dříve než nastane první školní den.

Po snídani, kdy je třeba si zkontrolovat tašku a začít se oblékat, můžete pustit písničku během které se oba připravíte.

Pomozte dětem s organizací školních věcí

Pořiďte přehledné složky a šanony na roztřídění jednotlivých předmětů. Domov propojte se školou, tak aby se dítě ve svých studijních materiálech snadno orientovalo. Dobře poslouží barevné rozlišení sešitů nebo pořadačů. Stejně tak učebnice můžete obalit do barevného papíru a k jednotlivým předmětům přiřadit barvy. Domácí příprava do školy by neměla u menších dětí zabrat více jak 20 minut. Je-li potřeba věnovat se domácím úkolům déle, prokládejte je pohybem, domácími pracemi nebo zpěvem. 

Tipy: Pro lepší soustředění nakapejte do aromalampy nebo na kapesník pár kapek citronového nebo mátového éterického oleje. Některým dětem k soustředění pomáhá vážná hudba. Jako vhodné lze uvést například skladby od Vivaldiho, Bacha nebo Corelliho. 

Zdroj:

  • Dítě s ADHD a ADD doma i ve škole, Cheryl R. Carter (Portál, 2014)