Střízlivé a strohé nebo barevné a hravé – punčochy a punčocháče a jejich cesta do našich šatníků

Střízlivé a strohé nebo barevné a hravé – punčochy a punčocháče a jejich cesta do našich šatníků
Ne každý je miluje, ale už roky jsou v šatníku každé ženy. Jsou symbolem ženskosti, dodávají nohám eleganci a mají i svou praktickou stránku. Přestože jsou punčocháče a punčochy tenké, jsou hřejivé.

Začalo to ponožkami. Ty první jsou doložené už ve starém Egyptě. Něco na způsob ponožek už nosili i Římané a Řekové. Ve středověku se ponožky protáhly a dlouhé punčochy z vlny nebo hedvábí byly symbolem společenského postavení. V 11. století se nosily barevné a hodně zdobené modely. A to je řeč o pánských punčochách! Teprve v 15. století začaly punčochy nosit i ženy, ovšem schované pod vrstvou sukní.

V 19. století pánové o svou výstřednost začali pomalu přicházet. Móda diktovala dlouhé kalhoty a punčochy se u pánů zkracovaly a staly se spodním prádlem.

Na punčochy a punčocháče podobné těm, které známe ze současnosti, si ženy musely ještě chvíli počkat.

Zdroj: Olexandr Taranukhin / Shutterstock

Začalo to nylonem

V roce 1937 Julian Hill a vědci ze společnosti Du Pont Company vynalezli nylonové vlákno a začali s ním pracovat. Opět to byly nejprve ponožky. První páry se na pultech v obchodních centrech objevily 15. května 1940 v New Yorku. Lidé koupili během jednoho dne 72 tisíc párů ponožek. To byl hodně slušný komerční úspěch a konečně se dostalo pozornosti i dámským punčochám. Ženy si je zamilovaly a staly se obrovským hitem, bez kterého si neuměly už život představit. Když byla během válečných let přerušená výroba nylonu a v továrnách se dělaly produkty pro válečný průmysl, ženy zvyklé na šev punčoch na zadní straně nohy, si na kůži kreslily místo švu čáru, aby budily dojem, že mají punčochy.

Nápad manželky vynálezce

Když už to vypadalo, že nic úspěšnějšího v dámské módě nepřijde, v roce 1958 vtrhly do světa punčochové kalhoty, lidově zvané punčocháče. Jejich vynález se připisuje Allenovi Gantovi, ale pravdou je, že za nápadem, který realizoval, stála jeho žena Ethel B. Gantová, která naprosto detailně manželovi popsala, jak by se dalo nošení punčoch zjednodušit, aby se ženy zbavily otravných podvazkových pásů. Zatím nebyla jiná možnost, jak nylonové punčochy udržet napnuté na noze.

Lidé koupili během jednoho dne 72 tisíc párů ponožek.

Punčocháče jako symbol emancipace

Punčocháče se staly módní v šedesátých letech a spolu s minisukněmi se staly symbolem emancipace a svobody žen. Rozšířila se nabídka barev i vzorů. A v 80. letech přišla další módní vlna, která vrátila do hry punčochy, tentokrát jako luxusní doplněk, se širokým elastickým krajkovým lemem.

Podobu punčoch a punčocháčů ovlivnil ještě jeden materiál – Lycra. Punčochy získali díky tomuto vláknu flexibilitu, měkkost a odolnost. Lykra umožnila také nabízet různě tlusté punčochy, od tenkých jako pavučina, po silné neprůhledné a hřejivé. Díky novým technologiím se do tenké elastické vrstvy dnes mohou přidávat i vlákna s termoregulačními účinky.

Zdroj: https://puncosky.cz/puncochy/historie-puncoch-od-staroveku-az-po-silonky-850