Pro bohatou sklizeň papriky je důležitá vhodná technika zaštipování

Pro bohatou sklizeň papriky je důležitá vhodná technika zaštipování
Jaro je v plném proudu a léto klepe na dveře. V tomto období vyžadují zahradní plodiny vhodnou péči. Paprika patří mezi oblíbenou zeleninu pěstovanou nejen na záhonech, ale i na balkónech či ve sklenících.

Vhodná doba ke zaštipování

Zaštipování je velmi důležitá činnost během pěstování této zeleniny. Odstranění vrcholových pupenů má pozitivní vliv na rostlinu, která bude díky této péči silnější, bujnější a produktivnější. Paprika bude mít více větví, což poskytne větší prostor pro vznik plodů. Správný čas pro zaštipování paprik nastává tehdy, když rostlina dosáhne výšky asi 20 až 30 centimetrů a má několik párů pravých listů. K tomuto jevu dochází většinou pár týdnů po výsadbě rostliny. Ze všeho nejdůležitější je, aby byla rostlina zdravá a zakořeněná.

Identifikace vrcholového pupenu

Pro zaštipování budete potřebovat zahradnické nůžky. Je důležité, aby nůžky byly ostré a čisté, jinak nedosáhnete kvalitního řezu. Proto se doporučuje před nástupem zimy všechny zahradnické nástroje naostřit, očistit a uskladnit na vhodné místo, abyste jim prodloužili životnost a mohli je i nadále používat s příchodem jara. Když máte nachystané potřebné nářadí, je na čase identifikovat vrcholový pupen, který se nachází ve středu vrcholu rostliny. Vrcholový pupen podporuje růst rostliny do výšky, což nepotřebujeme. Jeho odstraněním naopak podpoříme růst nových větví, a tím pádem i nových plodů.

Provedení řezu

Po identifikaci vrcholového pupenu následuje samotný řez. Řez provádějte přesně nad listovým uzlem, aby mohl vzniknout prostor pro rozšíření rostliny a tím i pro vznik nových větví. Zaštipování je vhodné provádět i později, když rostou nové větve. Redukce nově rozvětvených větví šetří energii, která následně půjde do stávajících větví a do plodů.

Nejčastější chyby při zaštipování

Zaštipování paprik je klíčová metoda pro bohatou úrodu, ale nesmí se uspěchat. Příliš brzké zaštipování může rostlině uškodit, protože nemá dostatek síly, aby se stihla zregenerovat. Další chybou je nedostatek péče o rostlinu při tomto procesu. Zaštipování je proces, který rostlinu výrazně oslabí. Po takovém zákroku potřebuje rostlina dostatek vody, živin a pozornosti, aby mohla nabrat síly. Nedostatek péče se negativně promítne na jejím stavu a hrozí i její úhyn. Po takovém zákroku je vždy nezbytná pravidelná zálivka a přísun živin v podobě hnojiva. Nedoporučuje se ani příliš časté zaštipování, čímž vystavíte rostlinu do stresu a výsledná úroda bude slabší.

Péče po zaštipování

Po zaštipování je důležité dodat rostlině dostatek živin a vody, aby došlo k rychlé regeneraci po těžkém zásahu. Přísun hnojiva a vody je pro růst rostliny klíčový. Pro zlepšení růstu můžete využít podpory nebo spony, díky kterým se podpoří větvení rostliny.

Pozor na chyby při samotném pěstování

Pokud rostlina nevykazuje očekáváné výsledky, chyba může být ve způsobu pěstování. Pro správný růst rostliny je nutné zajistit:

  • Dostatek tepla
  • Místo bez průvanu
  • Dostatek světla
  • Zaštipování postranních výhonků a květů
  • Dostatek vláhy
  • Vhodně zvolené hnojivo

Pozor také na škůdce a choroby, které jsou výsledkem zanedbané péče.