Pohled na váš účet nemusí být katastrofa, když snížíte spotřebu elektřiny

Pohled na váš účet nemusí být katastrofa, když snížíte spotřebu elektřiny
Některé domácí spotřebiče, zejména kuchyňské, využíváme dennodenně, a tak není divu, že nám výrazně zvyšují účet za elektřinu. Ty „upírské“ dokonce vysávají energii, i když jsou vypnuté. Naštěstí existují různé způsoby, jak spotřebu energie minimalizovat a ušetřit na nákladech.

Největším žroutem elektřiny je topné a chladicí zařízení

Centrální klimatizace a topení udržují váš domov při žádoucí teplotě, ale za nemalou cenu. Vytápění v průměrné domácnosti spotřebovává více elektřiny po celý rok, což představuje 25 a více % vaší roční spotřeby elektřiny.

Na druhé pozici by se umístil elektrický ohřívač vody používaný ke sprchování, mytí nádobí nebo praní. Dohromady se tyto činnosti sčítají, takže ohřívače vody každý měsíc logicky spotřebují hodně energie.

Co se týče osvětlení, platí, že špičková technika (LED žárovky), která je dnes dostupná na trhu, spotřebovává výrazně méně energie než její předchůdci, navíc vydrží mnohem déle a snižuje množství odpadu. I samotný provoz je levnější, přesto tvoří každý měsíc významnou část vaší spotřeby elektřiny.

„Upíří“ spotřebiče raději odpojte

Následují nepostradatelné spotřebiče, jako je lednička, pračka a sušička, elektrická trouba, myčka nádobí či televize. Některé přitom spotřebovávají množství energie i v pohotovostním režimu, případně když jsou vypnuté. Proto se jim přezdívá „upíří“ – vysávají vaši elektřinu a mohou mít za následek zbytečně vysoké účty. Nejčastěji to bývá televize, tiskárna, mikrovlnka nebo počítač. Spotřebič můžete odpojit, když jej nepoužíváte. Další možností je instalace chytré zásuvky, jež automaticky monitoruje spotřebu a přeruší dodávku elektřiny do zařízení, která jsou v pohotovostním režimu.

Úspora energie při vypínání elektrických spotřebičů
Úspora energie při vypínání elektrických spotřebičů | Zdroj: Bacho / Shutterstock

Způsobů, jak ušetřit na nákladech, existuje celá řada

Náklady na provoz každého spotřebiče se pochopitelně značně liší, protože spotřebovávají různé množství elektřiny. Na internetu lze snadno dohledat kalkulačky nákladů na energetické spotřebiče a vypočítat, kolik měsíčně za které zařízení utratíte. Zjistíte to snadno, pokud znáte výkon spotřebiče i cenu elektřiny a víte, kde hledat štítky spotřebičů.

Abyste ušetřili na nákladech na elektřinu, můžete si např. nainstalovat chytré spotřebiče, které budou sledovat vaši spotřebu a automaticky vypínat to, co zrovna nepoužíváte. Můžete také používat časovače a vestavěné funkce pro úsporu energie, které mají počítače, televizory, klimatizace nebo topení.

Cena elektřiny kolísá v závislosti na tom, jak velká je v daném okamžiku poptávka po ní. Obvykle bývá nejvyšší vpodvečer, kdy jsou všichni doma, používají světla, vaří večeři, sledují televizi atd. Jednou ze strategií, jak ušetřit, tak může být např. mytí nádobí a praní prádla ve vhodnější dobu.

Zkuste také využít alternativy čisté energie. Máte-li vhodnou střechu, můžete mít nárok na instalaci solárních panelů. Samozřejmě nejjednodušším způsobem, jak ušetřit, je vytápět pouze střídmě a snažit se používat elektřinu jen v nejnutnějších případech.

Zdroj článku: