Sušička prádla je váš vysněný spotřebič? Odhalte, v čem je háček

Sušička prádla je váš vysněný spotřebič? Odhalte, v čem je háček
Sušička prádla je spotřebičem, který si hledá cestu do stále většího počtu domácností. Stejně jako mnoho dalších řešení, i ona má ale svá pro a proti. Pokud se rozhodujete, zda si sušičku pořídit, je na místě se s nimi seznámit.

Sušička prádla a její výhody

Hlavní motivací pro pořízení sušičky na prádlo je nepochybně pohodlí, které lidem poskytuje. Lze říct, že sušička je spotřebičem, který šetří čas i úsilí. Se sušičkou odpadá potřeba zdlouhavého rozvěšování každého kousku prádla na sušák nebo prádelní šňůru. Prádlo stačí jen vyndat z pračky, přendat do sušičky (pokud máte sušičku kombinovanou s pračkou, pak ani to ne), zmáčknout knoflík a pak už nechat práci na elektrickém pomocníkovi.

Druhou velkou výhodou sušičky na prádlo je fakt, že s ní lze sušit prádlo kdykoliv, a to bez ohledu na to, jestli venku silně prší nebo mrzne až praští. Nestane se vám, že ráno pověsíte prádlo na šňůru s představou, že bude do večera suché, a následný déšť vaše plány kompletně zhatí.

Třetí výhodu sušičky ocení především majitelé malých bytů a bytů bez balkonu. Jim šetří sušička velké množství místa, neboť není nutné rozkládat v bytě sušáky, díky kterým se v nich často nelze prakticky ani běžně pohybovat.

Nevýhody sušičky na prádlo

Jak tomu obvykle bývá, i sušička na prádlo má své nevýhody. Tou první je určitá finanční nákladnost. Zatímco sluneční paprsky a vítr jsou zdarma, elektrická energie, která pohání sušičku, bohužel nikoliv. K provozním nákladům, tj. ke spotřebě energie, je potom třeba připočíst náklady pořizovací.

Další nevýhodou je potom fakt, že sušičky nejsou určeny pro všechny typy prádla. Některé materiály, jako jsou např. velmi jemné tkaniny nebo některé druhy potisků, mohou být vlivem vysoké teploty nebo mechanického působení poškozeny.

Dalším potenciálním problémem může být pro někoho fakt, že sušička na prádlo je v porovnání s přirozeným sušením zkrátka neekologická. Výrobci spotřebičů se samozřejmě snaží o to, aby byla spotřeba energie co nejnižší, nulová ale nebude nikdy. Pro ty, kteří chtějí žít stylem co nejzodpovědnějším k životnímu prostředí, může být tento fakt významnou překážkou.

sušička prádla, zdroj: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Shrnutí a finální rozhodnutí

Pro sušičku platí to, co platí i pro jiné spotřebiče. To, zda právě ve vašem případě převládnou výhody nad nevýhodami, závisí vždy na konkrétním případě, na vašich potřebách, požadavcích a prioritách.

Obecně lze říct, že výhody převáží nevýhody v případě malých bytů, kde jsou rozložené sušáky na prádlo opravdu problémem. V ostatních případech se jedná o osobní rozhodnutí a otázku přístupu. V každém případě se ale vyplatí všechna pro a proti dobře zvážit.

Zdroje článku: