Ne moc bezpečná, ale krásná Kolumbie – základní informace a zajímavosti, které musíte vědět

Ne moc bezpečná, ale krásná Kolumbie – základní informace a zajímavosti, které musíte vědět
Země Jižní Ameriky, která je známá svými karnevaly a velkými průvody. Proč si na takový karneval nezajít? Informace ohledně počasí a kolumbijské kuchyně se budou hodit při každém plánování dovolené. Jaké zajímavosti vám o této zemi unikly?

Na jaké počasí se můžeme těšit?

To se odvíjí od nadmořské výšky. V hlavním městě je celoročně okolo 14 stupňů, jelikož leží v nadmořské výšce 2600 metrů nad mořem. Okolo 25 až 30 stupňů mají v jiných městech, kde se jejich nadmořská výška pohybuje okolo 500 metrů nad moře. Od března do června se do Kolumbie nevyplatí moc jezdit, jelikož tam trvá období dešťů.

Kolumbijská kuchyně

Pokud jídlo neobsahuje rýži, tak jej nepovažují za jídlo. Základem je tedy u všeho rýže a ve velké části maso. Ochutnat můžete arepas, což je placka z kukuřičné mouky. V některých oblastech se setkáte se specialitami, na které vůbec nejsme zvyklí, například smažená morčata nebo pražení mravenci.

Karnevaly

Druhým největším na světě je Karneval ve městě Barranquilla! Začíná čtyři dny před popeleční středou a těšit se můžete na různé pestrobarevné kostýmy, ohňostroje, taneční vystoupení a obrovské průvody.

Dalším je Karneval černých a bílých, při kterém si černošská komunita připomíná svůj africký původ. Akce se koná ve městě Pasto během ledna, 5. ledna se všichni malují na černo a 6. ledna všichni na bílo.  

Zajímavosti

Dospělé osoby mohou bezcelně přivézt 200 kusů cigaret, 50 gramů tabáku a 50 doutníků.

Oficiální měnou je kolumbijské peso, 1000 pesos je zhruba 6 korun.

Spropitné v restauraci můžete odmítnout. Některé restauraci si ho automaticky připočítávají k účtu, ale upozorní vás na to. Je na vás, jestli jste byli spokojení a zaplatíte ho.

V zemi se ještě objevuje exorcismus, což je akt, při kterém se má z lidí a zvířat vyhnat zlý ďábel.

Více než polovinu obyvatel tvoří mestici – míšenci bělochů a Indiánů. Dále zde najdete bělochy a mulaty – míšence bělochů a černochů. Pouhé 1 % tvoří původní Indiáni.

Můžete se zde setkat s nejvzácnějšími a velmi ohroženými druhy savců, kam patří například medvěd brýlatý nebo kapustňák širokonosý.

Pro turisty není moc bezpečná, hrozí bombové útoky. Kolumbie se řadí mezi země Latinské Ameriky s nejvyšší úrovní kriminality. Město Cartagena de Indias patří k těm bezpečným.