Polsko se od soboty úplně uzavře, výjimku budou mít jen kostely

Polsko se od soboty úplně uzavře, výjimku budou mít jen kostely
Náš největší konkurent v boji o nechvalné covidové prvenství od soboty přitvrzuje a zavádí tvrdý lockdown, ten se ale samozřejmě netýká římskokatolické církve.

O tom, že má katolická církev na dění v Polsku obrovský vliv už ani není pochyb. Zvláštní výjimku pro opatření vydává polská vláda od soboty, kdy zavádí tvrdí lockdown, který se ale církve netýká. 

Ještě před měsícem bylo všechno v pořádku

Není to tak dávno, co byly v Polsku otevřené veškeré podniky, obchody a nebylo zde omezení pohybu. Na polské straně hor se lyžovalo, ubytovávalo a tak dále. Za poslední dny ale hlásí Polsko denní přírůstky kolem 25 tisíc a situace by se podle predikcí měla nadále zhoršovat. U více než poloviny vzorků byla totiž prokázána britská mutace koronaviru.

Do školy ne, do kostela ano

Doposud chodily do školy alespoň ti nejmenší školáci, což se od zavedení lockdownu mění. Do školy se nepodívá celý nižší stupeň, budou tak kompletně uzavřené. Výjimku nebudou mít ani žáci prvních a druhých tříd. Naopak vcelku mírné opatření se týká věřících. Ti mohou bez problémů navštěvovat kostely. věřící budou muset mít ochranu úst a nosu a kapacita bude omezená na jednoho člověka na 15 metrů čtverečních. 

Zdali je v kostelích menší šance nákazy než kdekoli jinde, to zatím prokázáno nebylo. Proč jsou kostely jako jediné otevřené tak zůstává záhadou.

Mění se něco pro pendlery?

Mnoho Čechů jezdí přes Polsko za prací například do Německa. Zdali se pro tyto osoby něco změní dosud Polsko nespecifikovalo, mohou se ale očekávat přísnější kontroly na hranicích.