Máte strach z vysokého účtu za energie? 10 jednoduchých tipů na úsporu

Máte strach z vysokého účtu za energie? 10 jednoduchých tipů na úsporu
Obáváte se vysokých účtů za energie? Není se čemu divit. Ceny rostou všude a energetický průmysl je také zasažen vlnou zdražování. My pro vás máme 10 tipů, jak ušetřit na energiích. Jaké to jsou?

Okna a izolace

Pokud chcete ušetřit, neobejdete se bez kvalitní izolace. Zateplete svůj domov, aby nedocházelo k únikům tepla skrz zdi. Další místo, kde dochází k únikům energie, jsou okna. Kvalitní, dobře těsnící okna, vám pomohou ušetřit další peníze. Přinejmenším pomohou snížit teplené ztráty a v zimě ušetříte za vytápění.

Vyměňte staré klasické žárovky za nové úsporné LED, zdroj: goffkein.pro / Shutterstock

Vyměňte žárovky

Vyměňte staré klasické žárovky za nové úsporné LED žárovky. I přes vyšší pořizovací cenu se jejich koupě vyplatí. Pokud je vyměníte v celém bytě, poznáte to na nejbližším vyúčtování.

Zhasínejte

Není potřeba svítit v místnosti, ve které aktuálně nejste. Zhasínejte tam, kde se zrovna nevyskytujete. Je zbytečné svítit všude. Můžete více využívat denního světla a k práci využívat místnosti, kde se nemusí svítit.

Sprchujte se kratší dobu

Pokud máte vanu, zamyslete se, zda by nebylo lepší ji nahradit sprchou. Ani sprcha ale nemusí být vždy úsporná. Zkraťte dobu sprchování na nezbytnou dobu. Pokud toto opatření bude dodržovat celá rodina, ušetříte za rok poměrně velkou částku. Celkově se dá ušetřit i více prostředků. Za vodu ušetříte i tím, že ji budete vypínat při čištění zubů nebo při holení.

Vypojujte elektroniku ze zásuvky

Pokud máte elektroniku neustále v zásuvce, mnoho energie vyplýtváte zbytečně. To, co v dané chvíli nepoužíváte, vypojujte ze zásuvky, nebo aspoň nastavte režim nízké spotřeby. Tiskárna, notebook ani rychlovarná konvice nemusí být neustále v pohotovosti.

Vyměňte staré spotřebiče za nové

Máte doma stále ještě starý televizor nebo počítač? I tam se dá ušetřit. Zbavte se jich a pořiďte nové. LCD televizor má mnohem nižší spotřebu než klasický starý, nový notebook vám proti stolnímu počítači také uspoří nemalou částku.

Zapínejte pračku až ve chvíli, kdy je naplněná na svou kapacitu, zdroj: Andrey_Popov / Shutterstock

Ušetřete při praní prádla

Pokud můžete, perte prádlo na nižší teplotu. Zapínejte pračku až ve chvíli, kdy je naplněná na svou kapacitu. A pokud máte sušičku, můžete ušetřit tím, že prádlo necháte volně schnout na šňůře nebo v bytě na sušáku.

Myčku pouštějte, až když je plná

Neplýtvejte. Počkejte, až se myčka nádobí doplní. Pokud ji budete zapínat po každém jídle, spotřeba energie bude mnohem vyšší, než když ji naplníte celou a pak ji zapnete.

Nastavte si správně termostat

I nepatrné snížení o 1 stupeň může přinést úsporu. Pokud máte vytápění s časovačem, nastavte ho tak, aby se zapínal pouze v době, kdy je to skutečně potřeba. Pokud nejste doma, je zbytečné byt vytápět. To samé platí o klimatizaci, na které se dá v létě ušetřit. Pokud nejste několik dní doma, je zbytečné ji zapínat.

Využívejte místo sporáku mikrovlnnou troubu

Běžná domácnost využívá i sporák, i mikrovlnnou troubu. Ta je energeticky účinnější, připravíte v ní jídlo rychleji a za kratší dobu, spotřeba energie je tedy výrazně nižší.