Jak se připravuje šlehačková bábovka?

Jak se připravuje šlehačková bábovka?
Také vás často honí mlsná? V tom případě si můžete připravit bábovku, která nikdy nezklame.

Šlehačková bábovka je navíc na přípravu velice rychlá a přitom chutná. Vždyť ji miloval i sám Elvis Presley.

Expres recept

Podobných expres receptů můžete objevit spousty, oblíbené jsou například bábovky s olejem nebo rozpuštěným máslem, sladkou smetanu je možné nahradit zakysanou, kefírem nebo jen mlékem. A ušetřit můžete dokonce také odměřování a vážení, stačí použít hrníčkovou variantu.

Ve všech zmíněných případech můžete samozřejmě bábovku ozvláštnit tmavým mramorováním. Stačí z připraveného těsta oddělit třetinu a obarvit ji kakaem, rozehřátou čokoládou, mletým mákem nebo i jinými tmavými přísadami.

Do formy pak nalijte větší část světlého těsta a vzápětí přidejte tmavé. Aby se vrstvy provázaly, obsah bábovky spirálovitě promíchejte vidličkou nebo špejlí. Dejte ovšem pozor, abyste při tom nesetřeli vrstvu tuku s moukou na stěnách.

Na jednoduchou šlehačkovou bábovku budete potřebovat:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 250 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Do mísy nalijte smetanu na šlehání, přidejte žloutky i bílky a promíchejte metličkou. Zašlehejte cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dvě třetiny tekuté hmoty nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Do zbylého těsta nasypte kakao, důkladně promíchejte a nalijte na světlé těsto. Pomocí špejle těsto ve formě spirálovitě zamíchejte a bábovku pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 30 minut.

Po vyklopení pocukrujte.

Jak vytvořit mramorování?

Náš tip: Nedaří-li se vám probarvit bábovku špejlí, zkuste tento způsob. Nejprve kakao rozpusťte v troše vody, poté jej přidejte do oddělené třetiny těsta, promíchejte a obarvenou hmotu přilijte tenkým pramínkem do světlé části těsta ve formě.

Přidáním vody kakao ztěžkne a samovolně prostoupí ve formě celým objemem a není tak nutné ho promíchávat špejlí. Hotová bábovka bude po řezu krásně mramorovaná.

Poleva jako bonus

Zdroj: Arina P Habich / Shutterstock

Na bábovce si určitě pochutnáte, ale co ji ještě trochu vylepšit? Na povrch můžete přidat třeba polevu. Na jednoduchou citronovou polevu budete potřebovat:

  • 115 g rozpuštěného másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce mléka

Všechny ingredience smíchejte dohromady a přelijte krém přes vychladlou bábovku.

Každý může zazářit

Možná díky tomuto receptu propadnete bábovkám natolik, že se budete chtít zúčastnit soutěží o nejlepší bábovku, které se konají například v Berounu, Litomyšli anebo Pardubicích. Ale i když ne, nevadí. Bábovka je skvělá k rodinnému setkání, nebo jenom k ranní kávě pro lepší start dne. Každopádně druhů tohoto moučníku je nepočítaně a u nás jim zaručeně dáme zase prostor.

Zdroje: