Olejová bábovka bez zbytečného nádobí

Olejová bábovka bez zbytečného nádobí
Máme pro vás další recept na bábovku, po které vám nezbude dřez plný špinavého nádobí. Olejová bábovka je rychlý, snadný a chutný moučník pro jakoukoliv příležitost, ať už ke kávě nebo jako pozornost pro návštěvu.

Proč zvolit olej?

Jaké jsou přednosti olejové bábovky? Stačí vám pouze jedna miska, ve které všechno smícháte.

Ušetříte tak svůj čas při umývání nádobí. Díky oleji je bábovka jemná a vláčná, sladká, ale ne příliš, a provoní váš domov, jako byste se nacházeli v profesionální pekárně. Námi doporučovaný recept vychází z webu www.littlespicejar.com.

Zdroj: Angel Simon / Shutterstock

Na citronovou bábovku z olivového oleje budete potřebovat:

  • 190 ml olivového oleje
  • 340 g krystalového cukru
  • 125 ml mléka
  • ½ čajové lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku a skořice
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 500 g polohrubé mouky

Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte formu tukem a vysypte moukou, buďte pečliví, ať vám bábovka na konci krásně vyklouzne. Ve velké míse vyšlehejte olivový olej, cukr, vejce, vanilková extrakt, citronovou šťávu a mléko. Až budete mít krásně hladké těsto, přidejte citronovou kůru, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a skořice. Opět promíchejte. Nakonec přisypte mouku a míchejte, dokud se těsto nespojí. Připravené těsto nalijte do formy a pečte 55-65 minut, těsto kontrolujte špejlí nebo vidličkou. Poté nechte bábovku vychladnout v pokojové teplotě a podávejte s lehkým popraškem cukru.

Jak správně vymazat formu?

Náš tip: Samostatnou kapitolou při pečení bábovky je správná příprava formy. Aby bylo možné bábovku po upečení bez problémů vyklopit, je třeba věnovat formě dostatečnou pozornost. Především se vyplatí vnitřní stěny důkladně vytřít vhodným tukem, osvědčilo se máslo, olej, ale také škvařené sádlo. Také je zapotřebí potřené stěny pokrýt vhodným sypkým materiálem, nejčastěji se používá hrubá mouka, strouhanka, ale použít lze též strouhaný kokos.

Formu ale nevysypávejte s velkým předstihem, jinak do sebe sypký materiál nasaje většinu tuku a na stěnách tak nevznikne odlučitelná vrstva.

Pokud se vám zdá, že bábovku nebude možné vyklopit ani po silnějším zatřesení formou, zkuste na ni zvenčí přiložit ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. V důsledku rychlého ochlazení se připečené těsto zpravidla uvolní.

Jaký olej vybrat?

Přemýšlíte, jaký olej je nejvhodnější na pečení? Nejčastěji doporučovaný je olej řepkový Je snadno dostupný a seženete ho za příznivou cenu. Řepkový olej má také neutrální chuť a nepřebije tak ostatní ingredience. Můžete ho zkombinovat s čokoládou, vanilkou, mrkví i různým kořením. Na rozdíl od ostatních typů olejů obsahuje nízké množství nasycených tuků, které mohou zvýšit hladinu cholesterolu, a naopak vyšší množství mononenasycených tuků, které mohou pomoci předcházet riziku vzniku srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.

Zdroje:

www.littlespicejar.com
www.livestrong.com