Sladká lupina patří mezi velmi zdravé luštěniny a vypěstovat si ji můžete i na zahradě

Sladká lupina patří mezi velmi zdravé luštěniny a vypěstovat si ji můžete i na zahradě
Luštěniny jsou tradičně považovány za velmi zdravou složku potravy se spoustou prospěšných látek. Vedle klasických druhů si však v současné době stále více lidí dopěstovává i krásnou sladkou lupinu.

Lupina bílá, nebo také vlčí bob, je rostlin, která se řadí mezi luštěniny. Předností rostliny není pouze krásné okvětí, které z vaší zeleninové zahrádky udělá pastvu pro oči. Semena lupiny se jako surovina používají v kuchyni především ve středomořské oblasti, neznamená to však, že by ji u nás nebylo možné dopěstovat. Pojďme se podívat, jak k pěstování lupiny v našich podmínkách přistupovat a jaké příznivé účinky vám její konzumace může přinést.

Podmínky pro pěstování lupiny – výsadba a péče

Na lupinu lze narazit nejen na zahrádkách s řízeným výsevem nebo zemědělských plochách, velmi hojně roste i divoce a v celé řadě druhů. Ne všechny jsou však jedlé a pokud se vám tedy samovolně objeví na zahradě (obvykle náletem, ve své podstatě se jedná o plevel), raději se jejím semenům vyhýbejte, protože mohou být jedovatá. Ke konzumaci jsou vhodná semena pouze tří druhů, a to:

  • Vlčí bob modrý nebo úzkolistý (Lupinus angustifolius)
  • Lupina bílá (Lupinus albus)
  • Lupina žlutá (Lupinus luteus)

Ostatní druhy lupiny nejsou pro člověka ke konzumaci vhodné a konzumace jejich semen by mohla vést k závažným zdravotním problémům.

Výsadba a dopěstování lupiny

Výsadba se provádí setím semen (podle pokynů prodejce), u modrého vlčího bobu se provádí již od poloviny března podle počasí, lupina žlutá a bílá se vysévá až začátkem dubna na slunné místo ideálně do dobře propustné půdy bez vysokého obsahu živin (vhodná je i velmi písčitá půda). Vedle setí je možné rostliny vysazovat také jako sazeničky, a to jak na podzim, tak na jaro (rostlina je odolná vůči mrazu) – jedná se ovšem o jednoletou rostlinu a výsadbu je nutné tímto způsobem provádět vždy. Po vysázení již lupina nepotřebuje příliš mnoho péče. Většinu živin získává z půdy a stejně jako jiné luštěniny je výhodné ji vysazovat v kombinaci s plodinami, které ke svému růstu potřebují dusíkatou zeminu (tedy třeba s rajčaty, paprikami apod.). Lupina dusík do půdy uvolňuje a zároveň ji kypří. Rostliny obvykle dosahují výšku až 1 m. Sběr semen se provádí v srpnu a všechny jsou vhodné ke konzumaci, nedoporučují se však pro další výsadbu (vždy si raději pořiďte nová od prodejce).

Výhody konzumace lupiny pro lidský organismus

Semena lupiny i vlčího bobu obsahují velké množství bílkovin a vlákniny. Jedná se tedy o velmi výživnou surovinu, která vám navíc pomůže se zažíváním. Vedle nich jsou semena také cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou to především vitamíny B1 a kyselina listová, mezi hlavní minerály patří především hořčík, draslík a železo, ale také například měď. Obecně tak lze lupinu považovat za velmi příznivou potravinu, kterou lze zpracovávat na různé pokrmy. Velikou výhodou lupiny je také skutečnost, že (stejně jako většina luštěnin) neobsahuje lepek, hodí se tedy také do pokrmů určených pro celiaky.

V obchodě můžete narazit také na lupinovou mouku.
V obchodě můžete narazit také na lupinovou mouku. | Zdroj: lantapix / Depositphotos

Jak je možné lupinu v kuchyni zpracovávat

Využití lupiny v kuchyni je velmi variabilní. Základním zpracováním, které známe ze středomořské kuchyně, jsou semena naložená ve slaném nálevu, která se podávají jako příloha či pochutina. V dnešní době lze však lupinu zpracovávat na různé suroviny a polotovary. Pokud semena uvaříte, dají se obdobně jako cizrna přidávat třeba do salátů, nebo z nich můžete vyrobit placičky, případně ji připravit jako omáčku dle klasických receptů pro sójové boby či cizrnu. Potravinářský průmysl dokonce nabízí lupinu zpracovanou na mouku.