Cizrna třikrát jinak: Jako středomořský salát, marocká polévka nebo ve formě přílohy

Cizrna třikrát jinak: Jako středomořský salát, marocká polévka nebo ve formě přílohy
Oříšková chuť cizrny je vynikající nejen v salátech, ale je zpestřením také v polévkách. Naučte se cizrnu používat v těchto třech jednoduchých receptech.

Středomořský salát s cizrnou

Na pánvi s olivovým olejem orestujte cibuli, červenou papriku a česnek, asi po 5 minutách přidejte předem uvařenou cizrnu a vše pokapejte citronovou šťávou a posypte vločkami z červeného pepře. Směs nechte chvíli prohřát, po odstavení přidejte nasekanou petržel a sýr feta, případně dosolte. Podávat můžete s čerstvým chlebem, pittou a hlávkovým salátem.

Zdroj: Autor: Timolina / Shutterstock

Marocká cizrnová polévka

Na pánev s rozehřátým olejem přidejte jemně nasekanou cibuli, ⅓ nakrájeného řapíkatého celeru, mírně osolte a restujte 10 minut. Poté přidejte 3 stroužky rozdrceného česneku, šťávu ze dvou citronů a chilli vločky podle chuti. Prohřejte 2 minuty a poté přidejte lžíci rajčatového protlaku a koření: 2 lžičky mletého kmínu, lžičku kurkumy a ½ lžičky skořice. Až koření zavoní, přidejte 400 g nakrájených rajčat, 350 g nakrájených brambor a 400 g cizrny předem uvařené či z plechovky. Vše zalijte asi 1 a 1/4 litru vroucí vody a vařte po dobu 30 minut. Ke konci vložte 4 hrsti špenátových listů a ozdobte čerstvou petrželkou.    

Cizrnový falafel

Předem uvařenou (nikoli konzervovanou) cizrnu smíchejte s čerstvými bylinkami: snítky petržele, koriandru a kopru, česnekem, cibulí, dosolte dle chuti. Vše rozmixujte do hrubé směsi. Tu nechte odpočinout minimálně hodinu v lednici. Po vychlazení do směsi přidejte prášek do pečiva, opečená sezamová semínka a vytvořte kuličky. Osmažte je ve vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte se salátem, rajčaty a pastou tahini.  

Zdroje: