Záhon plný různobarevných hortenzií: Pokud vám chybí modré, můžete je zbarvit svépomocí

Záhon plný různobarevných hortenzií: Pokud vám chybí modré, můžete je zbarvit svépomocí
Příroda občas potřebuje pomoci, obzvláště jedná-li se o zpestření vaší zahrady. Věděli jste, že květy svých rostlinek můžete octem přebarvit namodro? A také se můžete zapříčinit o růžové či fialové květy. Jde to snadno a hortenziím tím neublížíte.

Ne se všemi to jde

Existují určité druhy hortenzií, které budou na tyto rady reagovat podrážděně. Barvit hortenzie doporučujeme pouze tehdy, máte-li francouzské nebo velkolisté hortenzie.

A jak vlastně přebarvování funguje? Velmi jednoduše. Barva květů závisí na pH půdy, z níž rostlina čerpá živiny. Ono pH ovlivňující kyselost či zásaditost půdy lze snadno změnit. Ukážeme vám jak. Takže máte-li druh hortenzie, které změna kyselosti půdy vadit nebude, můžete se vrhnout do přetváření barvy jejich květů.

Zbarvení hortenzií do modra

Modré hortenzie vypadají hezky a tajemně zároveň. Z tohoto důvodu mnoho zahrádkářů usiluje o jejich co největší počet. Postačí vám obyčejný ocet. Ten je nutné zředit vodou. Zalijte roztokem květiny a buďte trpěliví. Za pár týdnů vyraší nové květy, které však nemusejí být původní barvy, mohou být světle či sytě modré podle toho, jakým množstvím vody jste ocet rozředili. Je důležité nepolévat stonky ani listy, zalévat pouze půdu.

Ocet způsobuje překyselení půdy, proto napřed změřte pH v půdě předtím, než začnete experimentovat. Pokud je totiž půda již kyselá, spíše než na modré květy si počkáte na úhyn svých milovaných rostlinek, o které tak dlouho pečujete. Ujistěte se, že hodnota pH je nižší nebo rovna 5,5.

Octovým roztokem zaléváme vždy jednou za dva týdny, nikoli častěji. Pokud to přeženeme, půda by se mohla překyselit a hortenziím by se vedlo velmi špatně.

Zbarvení hortenzií do růžova

Růžové barvy docílíte přesně naopak než modré barvy. Potřebujete dosáhnout neutrálního pH, abyste se mohli těšit na jemnou růžovou barvu.

Pokud máte příliš kyselou půdu, učiňte ji více zásaditou. Dřevěné uhlí, vápno či rozemleté vaječné skořápky jsou skvělým způsobem, jak pH mírně zvýšit. Také jedlá soda vám pomůže zbarvit vaše oblíbené hortenzie do růžova.

Zbarvení hortenzií do fialova

Fialové květy značí střed. To znamená, že pH by mělo značit mírně kyselou půdu. Je zajímavé, že pokud dosáhnete této kyselosti, nemusíte mít pouze fialové květy, mohou být smíšené.

Jak u fialových, tak u růžových a modrých květů může trvat celý rok, než se pořádně zbarví. Buďte trpěliví a ideálně s modifikací květů začněte již nyní, na jaře.

Bílé květy nikdy svoji barvu nezmění.
Přírodně bílé květy nikdy svoji barvu nezmění. | Zdroj: NAPA74 / Depositphotos

Bílé květy neprojdou změnou

Ať už své květy chcete zbarvit jakkoli, pamatujte, že přírodně bílé květy zůstanou k vašim snahám netečné, nikdy nezmění svou barvu.

Alternativy, bojíte-li se použít ocet

Možnými náhražkami octa je usazený kávový lógr, kompost nebo speciální hnojivo. Také se prodávají tablety, které vám pomohou dosáhnout požadovaného výsledku.

Pečujete o své hortenzie dobře?

O svém druhu hortenzie si zjistěte co nejvíce. Hodí se vědět, jak často je máte hnojit (častější hnojení některým druhům ubližuje), kdy je vhodné prořezávat, jak hodně a často zalévat, kolik slunečního světla rostliny snesou a zda mají dostatek prostoru, aby mohly růst. Nyní se bavíme především o kořenech hortenzie.

Snažte se své květince více porozumět, zjistěte, jak skutečně funguje. Příště již budete vědět, co potřebuje, a můžete jí poskytnout tu nejlepší péči. A nezapomeňte na prevenci proti škůdcům.