Cesta od nevěry k obnově vztahu: Jak obnovit důvěru a vytvořit bezpečný přístav

Cesta od nevěry k obnově vztahu: Jak obnovit důvěru a vytvořit bezpečný přístav
Nevěra je příležitostí k obnovení vzájemného dialogu mezi partnery, znovunalezení partnerské vášně a poznání sebe sama. Pokud se partneři rozhodnou, že se i přes životní přešlap pokusí vydat dál společně, čeká je dlouhá cesta k bezpečnému přístavu důvěry.

Porozumět tomu, co se stalo

Na začátku je nejdůležitější přiznat si nevěru a říct si, co se vlastně přesně stalo. Naprostá otevřenost je nezbytná. Vztah pravděpodobně ještě před nevěrou provázela některá vztahová tabu a ta je nyní potřeba otevřít.

Obnovit vzájemnou komunikaci

Minimálně jeden z partnerů měl pravděpodobně před odhalením nevěry pocit, že spolu oba hovoří stejným jazykem, ale ukázalo se, že tomu tak není. Během prvních rozhovorů je potřeba vystoupit z tajemné atmosféry. Představivost si dokáže vytvářet scénáře, které jsou horší než realita, a tak jen jasným předložením faktů zabráníme začarovanému kruhu domněnek. Při rozhovoru, který by měl probíhat až po odeznění nejbolestivějších emocí, si naslouchejme. Zkusme zformulovat svými slovy to, co druhý právě řekl, abychom se ujistili, že dobře rozumíme tomu, co nám sděluje. O svých pocitech mluvme sami za sebe, nepoužívejme svého partnera jako viníka všech bolestí a odpusťme si odsuzování a hodnocení kohokoliv. 

Znovu nastolit důvěru

Nevěra jde ruku v ruce se ztrátou důvěry. Obnovit důvěru znamená v partnerství vytvořit nový bezpečný přístav. Je nezbytné nastolit upřímný partnerský dialog, ukončit vedlejší vztah a prokázat naši důvěryhodnost. Krok po kroku každodenními skutky trpělivě budujeme pocit bezpečí a partnerovu důvěru v náš vztah. 

Naučit se odpouštět

Všechno, co osoba, která se dopustila nevěry, udělá pro obnovení pocitu bezpečí ve vztahu, pomůže podvedenému partnerovi či partnerce dospět k odpuštění. Zlobit se může přestat jen tehdy, když se cítí v bezpečí. Na odpuštění se podílí oba partneři. Odpuštění je proces naplněný skutky a slovy usmíření, láskyplnosti, pozornosti a znovunalezené intimity.