Sen o rybách

Sen o rybách
Ryby jsou živočišné organismy, pro něž je voda přirozeným prostředím. Voda jako taková obecně symbolizuje nevědomí. V rámci toho pak ryby představují komplexy, archetypy a bytosti žijící za oponou vašeho vědomí.

V rámci výkladu snů o rybách se blíže podíváme na tři varianty, které snář diferencuje na základě jejich latentního obsahu.

Varianta č.1 – Spolknutí rybou

Pokud se nám zdá, že se propadáme do hlubin, kde jsme spolknuti velrybou jedná se o jeden z nejlépe popsaných snových symbolů. Velryba v rámci toho představuje krizi, chaos světa a nepředvídatelnou entropii srovnatelnou se symbolem draka. Jsme pohlceni, ztraceni a propadáme se hlouběji a hlouběji. Velmi pěkné je, pokud v tomto snu z velryby něco získáváme, přičemž daný objekt či osoba (archetyp), může být důvodem, proč se do hlubin v první řadě vydáváme.

Sen alegoricky vyjadřuje, že dobrovolným ponořením se do světa a vykročením vstříc svým vlastním strachům můžeme objevit nuget pravdy a dobra, který pokud bychom bývali zůstali v bezpečí břehu a šedi nikdy nezískali.

Varianta č. 2 – Piraně a žraloci

Ryby jsou živočišné organismy, pro něž je voda přirozeným prostředím. Voda jako taková obecně symbolizuje nevědomí. V rámci toho pak ryby představují komplexy, archetypy a bytosti žijící za oponou vašeho vědomí. Nevědomí však v sobě neskrývá pouze pravdu ale i potlačené primordiální tendence a zlozvyky, které nás, pokud si je neuvědomíme mohou roztrhat na kusy.

Poznat sám sebe znamená přijmout se se vším dobrým i špatným. I člověk, který nikdy nepil může být v nitru latentním alkoholikem a stydlivá sekretářka v sobě může potlačovat graduálně rostoucí vztek, který pokud nepřijme a neventiluje bezpečnou cestou ji následně rozežere zevnitř.

Varianta č. 3 – Rybaření

Třetí varianta je víceméně variací na první a druhou verzi kdy je pouze vyzdvižena naše aktivní a vědomá role v těchto vzájemně odlišných procesech. Pokud ve volném čase rybaříte zaměřte se na detaily snu a pravděpodobně naleznete aditivní symboly, které dále rozvíjejí následnou interpretaci (například rybaření s otcem apod.)

Zdroj:

  • autorský text