Vztah je investice. Čím víc dáš, tím víc dostaneš. Přestaneš dávat, nic nedostaneš

Vztah je investice. Čím víc dáš, tím víc dostaneš. Přestaneš dávat, nic nedostaneš
Jedno přísloví říká: „Více štěstí je v dávání než v přijímání.“ Když někomu dáme jeho vytoužený dárek, uděláme mu tím radost. A tím samozřejmě i sobě. Jak je to ale, když máme dát něco ze sebe? Když někomu soustavně dáváme svůj čas, energii, city, emoce? Máme z toho taky radost? A kdy se nám taková investice vrátí? Pojďme se nad tím společně zamyslet a najít odpovědi.

Proč investovat do vztahu?

Vztah je pouto, které cítí obě strany. Je vzájemné a oboustranné. Je to součást života, do které musíme investovat. Proč? To je jednoduché. Jinak tohle pouto nebude fungovat. Vztah můžeme přirovnat k maltě. Malta drží jednotlivé cihly u sebe. Skládá se z různých přísad. Například cement, voda, písek. Aby byla malta kvalitní a udržela cihly slepené, musíme do ní všechny patřičné složky dát.

Stejně tak, aby vztah byl kvalitní a držel partnery u sebe, musíme do něj něco ze sebe dát. Navíc existuje taková přímá úměra. Čím víc nám na něčem záleží, tím víc se tomu věnujeme, tím víc do toho dáváme. Takže pokud nám na vztahu záleží, budeme do něj investovat a rádi.

Co do vztahu investovat?

Neexistuje univerzální seznam, který by to vše vysvětlil a popsal. Přesto jsou věci, které do vztahu dáváme a jsme přesvědčeni, že je to tak správně. Jednoduše cítíme, že to tak má být a že to vztah potřebuje. Patří mezi ně náš čas, naše energie, city a emoce a dokonce i peníze. To vše vyžaduje mnohdy velké úsilí. Někdy není jednoduché obětovat své pohodlí, své zájmy a určitý druh své sobeckosti, pro druhého. Pro mnohé z nás je těžké otevřít své vnitřní pocity a dát najevo své city. Ukázat jací doopravdy jsme a přitom pracovat na sobě. Tohle vše je každodenní investice do vztahu.

Vztah je to součást života, do které musíme investovat
Vztah je to součást života, do které musíme investovat | Zdroj: Nebojsa Tatomirov / Shutterstock

Vrátí se nám tato investice?

Určitě ano. Jak už název článku říká: „Čím víc dáš, tím víc dostaneš.“ Ať už do vztahu dáme jakýkoliv kus sebe a svých prostředků, tak se nám to vrátí. Nebudeme mít pak vztah založený jen na vzájemném pocitu povinnosti. Ať už k sobě navzájem nebo k dětem. Naše pouto bude založené na důvěře, pochopení a citech. Pokud budeme do vztahu investovat, vrátí se nám to. A ten pocit štěstí, klidu a vnitřní jistoty je k nezaplacení.

Takže jaký je závěr? Do vztahu investovat musíme. A není to mnohdy jednoduché. Tato investice se nám ale vrátí. Tak nešvindlujme a neochuzujme maltu o ty pravé přísady. Dejme do ní vše. Jedině pak slepí cihly pořádně, tak jak mají být. A my budeme spokojení.

Zdroj článku:
  • Autorský text